Nemoci pohybové soustavy vyřadily loni Čechy z práce na 69 dní

1. 8. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemoci pohybové soustavy vyřadily loni Čechy z práce na víc než dva měsíce, sdělila dnes ČTK mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jana Buraňová. Tyto nemoci tvoří podle ní dlouhodobě 20 procent případů pracovních neschopností a jsou druhou nejčetnější skupinou nemocí, se kterou Češi marodí.


„ČSSZ v roce 2011 evidovala 247.000 případů a průměrně jsme kvůli nim stonali 69 dnů,“ upřesnila. Na onemocnění pohybového aparátu připadla podle mluvčí více než čtvrtina ze 17 milionů prostonaných dnů. Podíl nemocí pohybové soustavy na celkovém počtu pracovních neschopností přitom narůstá, o něco déle stonají ženy.

Z dat ČSSZ rovněž vyplývá, že onemocnění pohybové soustavy tvořila na Moravě vyšší podíl na celkovém počtu pracovních neschopností než v Čechách, a také tato onemocnění trvala déle. Nejdéle s nemocemi pohybové soustavy stonali lidé ve Zlínském kraji, kde to bylo na jeden případ v průměru 82 dnů, naopak nejkratší dobu v Karlovarském kraji, 57 dní. Nejčastěji se tato onemocnění vyskytovala také ve Zlínském kraji, kde tvořila 23 procent všech případů dočasné pracovní neschopnosti, nejmenší zastoupení měla s deseti procenty v Praze.

Ze všech onemocnění pohybové soustavy tvořila 67 procent onemocnění páteře, bylo to celkem 165.991 případů, z toho u mužů 88.907 a u žen 77.084. Na nemoci páteře si vybraly ženy 69 dnů, muži o pět dnů méně.

Další nemoci pohybové soustavy zapříčinily 80.928 případů. Průměrná délka jednoho případu byla 75 dní. Přitom ženy marodily 77 dní, muži 74.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?