Nobelovu cenu za lékařství získal Brit Robert Edwards

5. 10. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Letošní Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii získal britský fyziolog Robert Edwards. Oznámil to ve Stockholmu švédský Královský karolinský institut. Edwards je průkopníkem umělého oplodňování a inovátorem v léčbě neplodnosti u lidí.


„Jeho úspěchy umožnily léčbu neplodnosti, zdravotního stavu, který trápí velkou část lidstva včetně více než deseti procent všech párů na světě,“ uvedl institut v prohlášení k udělení ceny.

„Rodina je silně pohnuta a potěšena, že byla profesoru Edwardsovi udělena Nobelova cena za lékařství za rozvoj mimotělního oplodněním,“ prohlásila žena momentálně nemocného oceněného Ruth.

„Úspěch tohoto výzkumu ovlivnil životy milionů lidí na celém světě. Jeho oddanost a srdečné odhodlání navzdory odporu z mnoha stran vedly k úspěšné aplikaci jeho průkopnického výzkumu,“ řekla.

„To je naprosto skvělá zpráva pro všechny, kdo se zabývají léčbou neplodnosti. Profesor Edwards je naprosto vynikající vědec,“ řekl ČTK člen výboru české Asociace reprodukční embryologie Pavel Trávník, který se prý s Edwarsem osobně zná.

Trávník byl členem týmu, který zavedl asistovanou reprodukci v bývalém Československu a provedl výkon, který vedl k narození prvního „dítěte ze zkumavky“ ve střední a východní Evropě v roce 1982.

Podle českého profesora je Edwards považován za zakladatele léčby neplodnosti. Dlouhá léta bádal, napřed se zvířecími embryi, postupně se začal zabývat lidskou embryologií. Na metodě mimotělního oplodnění vaječných buněk, kdy jsou vzniklá embrya následně přenesena zpět do dutiny děložní, pracoval Edwards už od 50. let.

Bývalý profesor na Cambridgeské univerzitě, který před týdnem oslavil 85. narozeniny, a jeho už zesnulý kolega, gynekolog Patrick Steptoe, výzkum mimotělního oplodňování ženských vajíček dokončili v roce 1968. Provedli první pokus o oplození ve zkumavce a postupně dospěli až k narození prvního „dítěte ze zkumavky“ na světě.

Tím je Britka Louise Brownová, která se narodila 25. července 1978 v severoanglickém Oldhamu. „To jsou fantastické zprávy, máma a já jsme tak šťastné, že jednomu z průkopníků mimotělního oplodnění se dostalo uznání, které si zaslouží,“ prohlásila Brownová. „Jsme Bobovi velmi zavázány a jsme rády, že teď můžeme jemu i jeho rodině vyřídit naše osobní blahopřání,“ prohlásila Louise Brownová i za svou matku Lesley.

Na Edwardsovu techniku podle Josefa Syky z Fyziologického ústavu české Akademie věd navazuje výzkum kmenových buněk a terapeutického klonování. Syka podotkl, že i český zákon z roku 2006 umožňuje použít embryí zmrazených na klinikách k léčbě.

„Stále je ale kolem toho celá plejáda etických problémů,“ uzavřel s poznámkou, že katolická církev například zaujímá i k „dětem ze zkumavek“ stále negativní stanovisko.

Pravděpodobnost, že neplodný pár počne dítě, je po jednom cyklu mimotělního oplodnění jedna ku pěti, což je zhruba stejně jako při pohlavním styku zdravé dvojice. „Díky oplodnění in vitro se narodily přibližně čtyři miliony osob,“ uvedl mimo jiné výbor udělující lékařskou Nobelovu cenu. „Dnes je vize Roberta Edwardse realitou a přináší radost neplodným lidem na celém světě,“ stojí dále v prohlášení.

Edwards se Steptoem v roce 1980 rovněž založili první kliniku zaměřenou na umělé oplodňování, Bourn Hall v Cambridge.

Edwards získal už v roce 2001 prestižní americkou lékařskou cenu Alberta Laskera. Od té doby se na veřejnosti příliš neobjevoval. Jeho kolega Steptoe zemřel v roce 1988.

Lékařství a fyziologie je každoročně prvním oborem, v němž se Nobelova cena vyhlašuje. Součástí prestižního ocenění je odměna ve výši deset milionů švédských korun (zhruba 265 milionů korun českých).

V úterý bude oznámeno jméno nositele Nobelovy ceny za fyziku, ve středu za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek Nobelovy ceny za mír. V pondělí 11. října bude ohlášen laureát ceny za ekonomii.

Prestižní ocenění nesou jméno švédského vynálezce dynamitu Alfreda Nobela (1833-1896). Ten ve své závěti rozhodl, že jeho majetek bude vložen do fondu, z něhož bude každoročně udělována cena za významné vědecké objevy, literární tvorbu a zásluhy o mír ve světě. První Nobelovy ceny byly uděleny v roce 1901.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?