Odborná porota vybrala Sestry roku 2011

29. 2. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Na včerejším galavečeru v Paláci Žofín byly slavnostně vyhlášeny výsledky již XII. ročníku prestižní soutěže Sestra roku. Sestrám přišli mezi jinými blahopřát i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) či primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS), který společně s Nadací Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 převzal nad akcí záštitu. Vyhlašovatelem soutěže je odborný časopis Sestra vydavatelského domu Mladá fronta.


Ceny Sestra roku se každoročně udělují ve třech základních kategoriích: Sestra v nemocniční a ambulantní péči, Sestra v sociální péči a Sestra ve výzkumu a vzdělávání.

Nejvýznamnějším z předávaných ocenění je Cena za celoživotní dílo v ošetřovatelství, která byla včera udělena in memoriam Evě Kvasnicové, bývalé hlavní sestře Vojenské nemocnice Brno. Cenu za ni převzal její manžel.

Škálu ocenění doplňuje titul Sestra mého srdce, o jehož budoucí laureátce rozhoduje široká odborná i laická veřejnost v internetovém hlasování.

„Sestry jsou základem zdravotnictví a odvádějí obrovský kus práce, bez které by zdravotnictví nebylo tam, kde je dnes. Za posledních 20 let navíc ušly ohromný kus cesty dopředu a velmi významně se zvýšilo jejich vzdělání,“ řekl při slavnostním zahájení večera Leoš Heger.

Sestrou roku podruhé muž

Titul Sestra roku v nemocniční a ambulantní péči získala Věra Suchá z neurologického oddělení kolínské nemocnice, jejíž příběh nejvíce oslovil i širokou veřejnost a stala se tak i nositelkou titulu Sestra mého srdce.

Sestrou roku v kategorii Sestra v sociální péči se stala Helena Nosková, která pracuje v domácí hospicové péči.

Ocenění Sestra ve výzkumu a vzdělávání bylo včera uděleno podruhé v historii prestižních sesterských cen muži – cenu obdržel Jan Chrastina, který působí jako odborný asistent Ústavu společenských a humanitních věd.

Eva Kvasnicová - přísná a spravedlivá

V medailonku, který přítomným v sále představil Evu Kvasnicovou, zaznělo, že svůj život nepromarnila, s komplikacemi se dokázala porvat.

„Byla plná energie a výjimečně pracovitá, vždy ochotná pomoci, přísná i spravedlivá, se smyslem pro humor, žila naplno a nic neošidila. Ani práci, ani rodinu,“ popsali Kvasnicovou její spolupracovníci.

I když Eva Kvasnicová zastávala manažerské pozice, udržovala si podle nich profesní erudici a neztrácela kontakt s pacienty a sestrami, což jí prý umožňovalo lépe chápat problémy a připomínky a snáze nalézat jejich řešení.

Proto několikrát měsíčně sloužila na pohotovosti nemocnice. Jejím profesním životním krédem prý bylo:
„Nechci ztratit kontakt s praxí, funkce jsou pomíjivé, ale sestrou zůstanu na celý život“.


Podrobnosti o soutěži a všech nominovaných ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?