Odborníci mají nový koncept léčby lidí závislých na alkoholu

7. 2. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Průlomovou novinku v léčbě rizikového pití chtějí nabídnout svým pacientům čeští lékaři. Doposud byla vždy vedena léčba tak, že závislý se musel zcela vzdát pití. Mnozí to nedokázali a z léčby odešli, nebo na ni vůbec nenastoupili.


Předseda společnosti pro návykové choroby primář Petr Popov novinářům řekl, že v programu snižování rizika se omezí vypité dávky, a tím se zmírní poškození zdraví z alkoholových excesů. Přístup se osvědčil u drogově závislých nebo kuřáků.

V ČR je jen deset procent abstinentů. Rizikově pije alkohol 29,2 procenta mužů a 9,3 procenta žen, mezi teenagery 26 procent. Vážný problém, u něhož je potřebná odborná pomoc, má 9,3 procenta mužů a 0,3 procenta žen. Nadměrné pití je spojeno s úrazy či dopravními nehodami, pijákovi ničí sociální vztahy.

„Už samotné snížení spotřeby alkoholu může rychle napravit zdravotní a sociální následky nadměrné konzumace,“ řekl primář.

Nový přístup je součástí národního akčního plánu, který odborná společnost vypracovala a dává k diskusi. Odborníci chtějí začít testovat program ve skupině mužů od 25 do 30 let a tzv. rozvinutých pijáků od 30 do 40 let. Většina mužů totiž přichází k léčbě až kolem 45 let, když se propijí k závislosti. V novém programu by mohli získat kontrolu nad svým chováním a k nejzazší fáze závislosti by u nich nenastala. Základem je psychoterapie doplněná o podání léků. Diskuse o úhradě léčby ze zdravotního pojištění se teprve povede.

Celkové náklady společnosti na užívání alkoholu dosahují podle přednosty kliniky adiktologie profesora Michala Miovského 16,4 miliardy korun. Na léčbu alkoholové závislosti jde ročně 674,6 milionu Kč. Desetinásobné jsou podle Miovského náklady na léčbu souvisejících onemocnění.

Popov upozornil, že i při zavedení programu snižujícího dávky nadále trvá program směřující k abstinenci. Nový program by k němu mohl být u některých lidí mezistupněm, aby se ve zdraví dočkali doby, kdy dozrají k rozhodnutí přestat pít.

„Tato léčba nepodporuje v něčem špatném, to špatné, že pijí zničujícím způsobem, se už děje,“ poznamenal Popov.

Pokud člověk hodně pije a dozví se, že má hned přestat, neosloví ho to. Podle Miovského by se mohlo podařit novým programem oslovit právě tuto skupinu, která byla dosud neoslovitelná. Tito lidé si problém s alkoholem nepřipouštějí, u většiny dosud není problém tak velký, aby jim to zcela narušilo sociální vztahy a celý jejich život. Pití jim chutná a nevidí důvod, proč přestat. Část se jich tak propije až do těžké závislosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?