Olomoucký student bude zkoumat psychiku lidí při plavbě oceánem

14. 3. 2013 7:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Na tisíce kilometrů dlouhou plavbu historickou plachetnicí se chystá vydat student olomoucké rekreologie Šimon Pelikán. Zúčastní se výzkumného projektu, jehož smyslem je zkoumat psychiku člověka v extrémních podmínkách. Student poznatky využije i pro svou diplomovou práci. Na plachetnici z roku 1918 se nalodí koncem března, popluje přes Atlantik do Jižní Afriky. Na projektu spolupracuje Univerzita Palackého s nizozemskou stranou. ČTK to sdělili zástupci univerzity.


Pelikán, někdejší juniorský mistr světa v kanoistice, se na měsíční cestu Atlantským oceánem připravuje.

„Člověk si nedokáže představit, co se bude dít, když je izolovaný někde uprostřed oceánu. Bude to o překonávání výzev a strachu, zvládání vztahů s lidmi, které neznám, uvidím je poprvé v životě. Věřím, že to bude hodně náročné, ale mám rád takové výzvy,“ uvedl Pelikán. Své první větší zkušenosti nasbíral v expedičním projektu olomouckých rekreologů na nizozemské lodi Elegant plující Severním mořem.

Podle Michala Kalmana z katedry rekreologie, který za spoluprací fakulty tělesné kultury a nizozemských námořníků stojí, se výzkum zaměří na adaptační změny v psychických, sociálních a spirituálních procesech u izolovaného člověka v uzavřené skupině po dobu 30 až 50 dnů. Svou roli bude hrát i omezená komunikace s ostatním světem a dostupnost případné pomoci. Získané poznatky by podle něj měly přispět k hlubšímu pochopení lidské schopnosti psychické a sociální adaptace. „Z každé části plavby předpokládáme dva až tři impaktované výstupy, Šimon své poznatky z první etapy zpracuje do diplomové práce,“ dodal Kalman.

Historická plachetnice Oosterschelde z roku 1918 pluje kolem světa od loňského prosince. Pelikán se zúčastní první etapy transoceánské výzkumné plavby, která povede z brazilského města Santos do jihoafrického Kapského Města. Druhé etapy, z ostrova Mauricius přes nejvzdálenější místo na Zemi Pole Nemo do australského Perthu, se již jako výzkumný pracovník zúčastní Peter Tavel z Institutu sociálního zdraví na Univerzitě Palackého.

Na závěrečnou, 49denní část ho pak na palubě lodi vystřídá proděkan fakulty tělesné kultury pro vědu a výzkum Ivo Jirásek, který se poplaví z novozélandského Aucklandu na Falklandy u argentinského pobřeží.

Z Brazílie loď vyplouvá 31. března a na Falklandech zakotví 16. prosince. Transoceánská výzkumná plavba na plachetnici je výzkumný projekt Univerzity Palackého, nizozemské nadace Oosterschelde a dalších partnerů. Přímé náklady přeplutí tří oceánů olomouckými výzkumníky vyjdou na půl milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?