Olomoučtí chirurgové vyvinuli novou techniku, zabraňuje úniku moči

10. 8. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Chirurgové z Urologické kliniky Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci vyvinuli novou techniku, která podstatně zvýšila kvalitu života lidem, kteří museli podstoupit robotickou operaci karcinomu prostaty. Významně totiž zabraňuje samovolnému úniku moči, který patří mezi nejčastější pooperační komplikace.


Přínos nové metody si ověřili na skupinách pacientů, za sebou mají již 500 zákroků. Jejich počinu si všiml nyní i jeden z prestižních odborných časopisů v oblasti urologie, informovali ČTK zástupci univerzity.

Kvůli chirurgickému odstranění nádoru musejí lékaři pacientovi odejmout celou prostatu. Olomoučtí odborníci v nové metodě zabraňují následnému úniku moči využitím svalů pánevního dna, které „zbyly“ po odstranění prostaty. „Po odejmutí prostaty nařasíme svaly, které tam zůstaly, a vytvoříme z nich jakýsi límec, hamaku, který poslouží jako závěsná podpora. Díky ní se únik moči sníží na minimum,“ uvedl hlavní autor studie a spolutvůrce nové techniky Vladimír Študent jr. z olomoucké kliniky.

Odborníci tak původní standardní postup zachovali a doplnili jej novou technikou. „Vlastně jsme jen udělali to, co zatím nikoho nenapadlo - vrátili jsme svaly nazpátek a přitáhli je k močovému měchýři,“ doplnil přednosta urologické kliniky a člen autorského kolektivu Vladimír Študent starší. Nová technika podle něj představuje významný přínos pro pacienty. „Podařilo se nám podstatně zvýšit kvalitu jejich života. Pro drtivou většinu z nich znamenají problémy s inkontinencí citlivou věc a závažný sociální a hygienický problém, s nímž se jen obtížně vyrovnávají,“ doplnil přednosta.

Přínos nové techniky si ověřili urologové u dvou třicetičlenných skupin mužů s nádorem prostaty. Pacienti první skupiny podstoupili chirurgický zákrok s využitím nové techniky, u druhé skupiny se uskutečnila operace podle dosavadního postupu. „Když jsme obě skupiny porovnali, zjistili jsme, že pacienti z první skupiny dosáhli normální kontinence mnohem dříve, někteří i několik hodin po operaci. Do dvou měsíců jich bylo kontinentních 70 procent, zatímco u druhé to bylo jen 20 procent,“ uvedl hlavní autor studie.

Od ukončení klinické studie v polovině roku 2014 už olomoučtí chirurgové provedli téměř 500 zákroků s využitím této chirurgické metody. Za sebou mají i významné prezentace na řadě tuzemských a zahraničních kongresů; nyní byla jejich metoda zveřejněna prostřednictvím prestižní publikace v celosvětově uznávaném odborném periodiku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?