Onkologové v Brně využívají nový způsob odstraňování metastáz

17. 6. 2010 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Masarykův onkologický ústav v Brně bude využívat radiochirurgii k odstraňování nádorových metastáz na játrech, plicích, prostatě i obratlích, a to s využitím svého X-nože. Nyní tento nový způsob léčby podstupuje první pacientka v Česku.


Je jí padesátiletá žena z Ostravska. Za pomoci záření jí budou odstraněny metastáze na játrech, řekl dnes novinářům přednosta kliniky radiační onkologie Pavel Šlampa.

Metoda stereotaktické radioterapie X-nožem je určena pro pacienty s metastázemi, kterou jsou chirurgicky neoperabilní. Obdobné je to u pacientky. Žena trpí zhoubným nádorem konečníku s metastázemi na játrech. Protože nemohou být odstraněny klasickou cestou - tedy chirurgicky, pomůže radioterapie.

Po přesném zaměření metastáz bude na ně X-nožem aplikována vysoká dávka záření. Výsledkem by mělo být odumření této tkáně. Do šesti až osmi týdnů by se měly na jejím místě vytvořit jizvy. Nová léčba sice neřeší nádorové onemocnění konečníku, ale zlepší zdravotní stav pacientky odstraněním lézí na játrech.

Radiochirurgie se dosud využívala především při léčbě nitrolebních nádorových onemocnění. Nový způsob terapie, používaný v zahraničí, je možný po technické úpravě nového lineárního urychlovače - nedávno pořízeného přístroje.

„U aplikace záření mimo oblast lebky byl problém s přesností, protože hrudník i břicho je v pohybu,“ vysvětlil Šlampa. Tyto potíže se podařilo vyřešit tím, že pacient je při vyšetření umístěn do vakuové dlahy - jakési formy, která znemožňuje pohyb.

Dále je při ozařování, jež trvá jen několik minut, staženo břicho pacienta, aby se omezil jeho pohyb. Zákrok je nebolestivý. Záření je nutné podstoupit opakovaně. Pacientka, která prochází léčbou nyní, bude ozářena celkem pětkrát.

Šlampa zdůraznil, že nová metoda má podle zkušeností ze zahraničí úspěšnost 70 procent, a lze ji tedy považovat za velmi výhodnou. Předpokládá, že radioterapie k odstraňování metastáz bude postupně zavedena i v dalších krajských městech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?