Pojišťovny začnou hradit dívkám očkování proti rakovině čípku

20. 1. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Do deseti let by v Česku mohl výrazně klesnout počet případů rakoviny čípku děložního. Zdravotní pojišťovny začnou od 1. dubna hradit nepovinné očkování dívkám mezi 13. a 14. rokem věku. Vakcína zabrání sedmi až devíti případům z deseti, řekl gynekolog Jiří Sláma.


Procento očkovaných je podle něj nyní velmi nízké. Očekává, že s nabídkou hrazeného očkování se přiblíží sto procentům.

Česko patří v EU k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny děložního čípku, ročně onemocní 1000 žen a 400 na zhoubnou nemoc zemře. Aktuálně se léčí s rakovinou čípku v Česku přes 16.000 žen.

Přednádorové změny se objevují ve stále mladším věku, zákroky na čípku podstupují ženy již od 25 let, ročně je provedeno 12.000 těchto zákroků. Očkování, které zabrání nákaze lidským papilomavirem, proto lékaři vítají.

Proti rakovině čípku se v Česku očkuje od roku 2007, dostupné jsou dvě vakcíny, původně měly věkové omezení, teď jsou doporučeny pro dívky a ženy od devíti let, horní věková hranice není. Jedna z vakcín je také pro chlapce. I když pojišťovny se různými příspěvky snaží zájem o vakcinaci zvýšit, je očkováno jen 14 procent žen v plodném věku.

Předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová ocenila, že historicky poprvé mohou dát očkovat dcery všichni rodiče. Dosud většina očkovaných dívek byla z movitých rodin nebo rodiče doceňovali význam prevence a zhruba 10.000 korun na očkování ušetřili.

„Nabídka očkování se týká dívek, kterým po 1. dubnu bude více než 13 let a nebude jim ještě 14 let. To znamená, že dívky, kterým bude 14 let do 1. dubna, už do této úhrady nespadají,“ upřesnila lékařka. Očkovat by podle ní měl pediatr, u kterého je dívka registrována, zná její zdravotní stav.

Podle gynekologa Vladimíra Dvořáka jsou připraveni očkovat také gynekologové, i když akce plošného očkování je směrována na pediatry. Už teď to podle něj bývá tak, že matky se ptají svého gynekologa, kterou vakcínu jejich dceři doporučí, a nechají ji u něho také očkovat.

Systém je podle Cabrnochové do budoucna připraven tak, že se budou očkovat dívky při prohlídce ve 13 letech, pokud o to projeví zájem.

Chlapcům zatím pojišťovny toto očkování hradit nebudou, mají možnost se dát očkovat, ale rodiče to zaplatí. „Pro nás je prioritou očkování dívek před zahájením pohlavního života. Aby totiž prevence měla smysl, měla by být provedena co nejdříve,“ doplnila lékařka.

Sláma připomněl, že i když žena je proti rakovině čípku očkovaná, musí chodit dál na preventivní prohlídky ke gynekologovi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?