Při transplantaci si vymění ledviny lidé s různou krevní skupinou

12. 3. 2015 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) provedou během dvou dnů při příležitosti čtvrtečního Světového dne ledvin unikátní párovou transplantaci ledvin. Poprvé v Česku při ní budou někteří ze čtyř dárců a čtyř příjemců mít odlišnou krevní skupinu.


Jejich krev tak musí být před transplantací speciálně upravena, sdělil ČTK přednosta kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk, který bude odebírat všech osm ledvin.

Párové transplantace ledvin mezi lidmi s rozdílnou krevní skupinou jsou podle přednosty kliniky nefrologie profesora Ondřeje Viklického ve světě ojedinělé, provádí je Rakousko, Austrálie a USA. „Je to další posun vývoje,“ podotkl Viklický. První výměnu ledvin u skupiny lidí se shodnou krevní skupinou IKEM provedl v roce 2012.

„Výměnu napříč krevními skupinami používáme od ledna 2011, kdy ledvinu darovala synovi jeho matka. Máme tedy už čtyřleté zkušenosti, takže jsme si troufli i na párovou výměnu u lidí s odlišnou krevní skupinou,“ řekl.

Pro transplantaci se hledá shoda v krevní skupině a antigenech HLA. Transplantovat lze i při jiné krevní skupině, pokud jsou znaky HLA dárce a příjemce co nejbližší. V párové výměně mezi více lidmi se dá najít mnohem výhodnější podobnost těchto antigenů.

Loni v IKEM transplantovali 282 ledvin, z nich 51 bylo od žijících dárců. Při transplantaci ledvin od žijícího dárce jsou podle Froňka výsledky lepší, proto vhodnou ledvinu lékaři hledají nejprve v rodině a blízkém okolí nemocného. Ne vždy je to možné, a to kvůli odlišné krevní skupině nebo přítomnosti protilátek. Takové pacienty shromažďuje IKEM v databázi, která jednou za tři měsíce provede párování. Výsledkem je několik dvojic, které si navzájem vymění ledviny.

„Od začátku programu v roce 2012 jsme takto transplantovali 41 pacientů. Tentokrát se nám podařilo propojit čtyři dvojice, a to i přes to, že zde dokonce budeme transplantovat i přes odlišnou krevní skupinu,“ popsal Froněk.

I přes nutnou imunologickou přípravu, tedy podání léků a následného odstranění protilátek z krve, je to podle něj pro pacienty výhodnější. „Je tak větší šance, že se vše podaří a ledvina jim bude sloužit dalších několik let,“ řekl. IKEM nyní dokáže už nabídnout některou z variant téměř všem pacientům, dodal.

Transplantace ledvin je podle nově zveřejněné analýzy Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) výhodnější pro zdravotní pojišťovnu než dialýza. VZP loni zaplatila za péči o 158 pacientů, jimž byla transplantována ledvina, 47 milionů korun. Za tytéž pacienty v roce před transplantací, kdy byli na dialýze, zaplatila 122 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?