Sestrám v brněnské nemocnici usnadní práci zvedáky po pacienty

21. 2. 2014 7:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Komfortnější pohyb nepohyblivých nebo nadměrných pacientů a snadnější práci personálu umožní dva nové zvedáky, které za 300.000 korun pořídila Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Podle náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Jany Zvěřinové počet obézních pacientů stále roste a práce s nimi je náročná. Díky zvedáku, který má nosnost 227 kilogramů, však postačí k obsluze jedna sestra.


Nemocnice zvedáky pořídila díky finančnímu daru od Tepláren Brno. Nové vybavení zjednodušuje práci personálu. „Každodenní práce sester a ošetřovatelů s imobilními a obézními lidmi, kterých stále přibývá, je opravdu fyzicky velmi náročná. Pomocí zvedáků bez problémů zvládáme rutinní úkony jako zvedání, přesuny do koupelny, na vozík a změny poloh. Postačí k tomu přitom jedna sestra namísto tří nebo čtyř, které mnohdy u přemístění nadměrného pacienta musely pomáhat,“ uvedla Zvěřinová.

Podle ní je podstatné i zvýšení bezpečnosti na obou stranách. „Sestra pacienta připne do vaku a přesune ho. Kdežto bez zvedáku musel tyto práce dělat personál společnými silami. Sestry nyní mohou šetřit vlastní síly a zdraví,“ sdělila Zvěřinová.

Nemocnice dosud měla jen jedno podobné zařízení, které plně používala. „Vlastníme ještě další tři, ale ta jsou už natolik zastaralá a velká, že se ani nevlezou do některých pokojů. Proto je máme ve skladě a nevyužíváme je. Nyní nám přibyly další dva zvedáky,“ řekla Zvěřinová.

„Záleží nám na kvalitě života občanů, a proto už několik let záměrně pomáháme zdravotnickým zařízením v Brně. Díky naším darům mohou pořídit potřebné vybavení, na které by jinak obtížně sháněla peníze,“ vysvětlil generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon. Teplárny podporují svatoanenskou nemocnici už od roku 2004. Loni zdravotníci dar využili například na zakoupení lůžka pro obézní pacienty a transportní vozíky k převozu nemocných mezi jednotlivými pracovišti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?