SÚKL stahuje od pacientů šarži léku Calcium pantothenicum

3. 3. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní úřad pro kontrolu léčiv stahuje od pacientů jednu šarži přípravku Calcium pantothenicum Zentiva 30 GM kvůli zjištěným mikrobiologickým nečistotám. Balení závadné šarže mohou pacienti vyměnit v kterékoli lékárně, informovala mluvčí úřadu Hana Pavlíčová. Jde podle ní o lék z loňského února, který už mají pacienti doma.


Stahování léčivého přípravku od pacientů se týká pouze jedné šarže s číslem 2050213 s datem použití do 31. 1. 2015. Lék se používá k léčbě porušené kůže například u popálenin, oděrek, poškození zářením nebo u opruzenin u kojenců.

Kontrola kvality zjistila v uvedené šarži znečištění kvasinkami, plísněmi a bakterií Pseudomonas aeruginosa. Nanesení masti kontaminované mikrobiální flórou na poškozenou kůži by mohlo způsobit přestup mikrobů do podkoží, následkem toho by mohlo dojít ke vzniku zánětu, který by se mohl i dále rozšiřovat, uvedl SÚKL. Zánět se projevuje zarudnutím pokožky, otokem, bolestivostí, pálením a podobnými příznaky v místě aplikace přípravku.

Pacienti, kteří přípravek používají, ho můžou vyměnit kterékoli v lékárně, kde jim vymění i načaté balení. V případě potíží mají kontaktovat svého lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?