V Akademii věd ČR se do pátku pořádají přednášky o mozku

10. 3. 2014 7:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejnovější poznatky současného výzkumu o nejsložitějším orgánu lidského těla - mozku i metody, jak ho chránit a procvičovat, nabídne Týden mozku. V sálech Akademie věd ČR na Národní ulici v Praze se pořádá už pošestnácté, tentokrát ode dneška do 14. března.


Tradici Týdne mozku založil v roce 1998 český neurovědec Josef Syka, který se zabývá výzkumem sluchu. O činnost centrálního „počítače“ lidského těla, který řídí chování a jednání člověka, má laická veřejnost každoročně velký zájem. Jen loni navštívilo přednášky podle pořadatelů téměř 1500 posluchačů, především studentů středních škol.

Týden mozku uvede přednášky celkem 15 předních českých neurovědců. Představí nejen výsledky svého výzkumu, ale seznámí posluchače i s nejnovějšími poznatky o mozku, jež získali na pracovištích v celém světě.

K zajímavým přednáškám bude například patřit spánek a sny u onemocnění mozku, jak se vyvíjejí a zase mizí mozkové sítě, paměť a její poruchy nebo jak se hledají příčiny dědičných nervových onemocnění.

Výzkumem mozku se zabývají početné vědecké týmy na celém světě a každým rokem již tradičně v březnu informují širokou veřejnost v USA a Evropě o nových poznatcích týkajících se funkce mozku, jeho poškození, onemocnění a možností léčby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?