AČMN: Návrh úhradové vyhlášky bude mít katastrofální dopady

6. 12. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) zastupující na 130 nemocnic a dalších zdravotnických zařízení hodnotí kriticky návrh úhradové vyhlášky. Snížené úhrady mohou mít podle asociace fatální dopad na některé segmenty péče a tedy i na pacienty.


Úhradová vyhláška pro rok 2012, kterou koncem listopadu představilo a zaslalo k připomínkovému řízení ministerstvo zdravotnictví, začíná narážet na odpor připomínkujících subjektů.

Výhrady Sdružení ambulantních specialistů, radiologů, dialyzačních středisek a dalších subjektů shrnuje AČMN, která bude po ministrovi Leoši Hegerovi (TOP09) požadovat zásadní přehodnocení koncepce vyhlášky.

Fiala: Reálná úhrada se sníží až o čtvrtinu

Podle výkonného ředitele AČMN Stanislava Fialy navýšení úhrad na 102 – 103 %, jež při představení vyhlášky avizoval ministr zdravotnictví, naprosto neodpovídá skutečnosti.

Předběžná modelace úhrad podle Fialy ukázala, že jen lůžková péče hrazená podle DRG může dosáhnout 98 – 100 % úhrady roku 2010.

K výraznému poklesu by prý došlo i v ostatních oblastech péče, kterou nemocnice poskytují.

„V ambulantní péči na 80 – 87 procent úhrady roku 2010. Ambulance přitom zajišťují 1/3 – 1/2 celkových úhrad. V oblasti následné péče by pak úhrada dosáhla pouhých 96 procent úhrady roku 2011. Pro téměř 40 procent pacientů vyžadujících dialýzu by nebyla zajištěna péče. To by pro ně mělo fatální následek,“ uvádí Fiala.

Ještě katastrofičtěji dopadají podle Fialy úhrady v reálném vyjádření.

„Při započtení inflace za roky 2010 – 2012 - kumulativně 6,2 procenta - a dopadů zvýšené DPH – 2 procenta. Reálná hodnota úhrady nemocnicím by se tak snížila až o 24,2 procent úhrady roku 2011. U následné péče by to bylo snížení až o 12,2 procent. Dopady na pacienty by byly nepředstavitelné,“ varuje.

DOKUMENTY

Návrh úhradové vyhlášky ke stažení ZDE

Důvodová zpráva ke stažení ZDE

Výzva Koalice soukromých lékařů MZ ČR ke stažení ZDE

Stanovisko asociace dialyzačních středisek k úhradové vyhlášce MZ pro rok 2012 ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?