Akce Děkujeme, odcházíme začala: podporuje ji každý desátý lékař

19. 5. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Do konce roku by mohl podat výpověď každý desátý lékař. Lékařské odbory totiž včera odstartovaly kampaň Děkujume, odcházíme, pokud se do konce roku nezvýší jejich mzdy, chystají se hromadné výpovědi.


Podporu akce již Lékařskému odborovému klubu – Svazu českých lékařů (LOK-SČL) vyjádřilo svými podpisy 1500 nemocničních lékařů, členů i nečlenů. Vedení svazu ale očekává, že po včerejší výzvě na mimořádném sněmu se jich připojí více.

„Konstatujeme, že realizaci kampaně „děkujeme, odcházíme“ a podání hromadné výpovědi lékařů vidíme jako jediné smysluplné opatření, které může iniciovat potřebné změny v resortu,“ uvedl v průběhu sněmu předseda LOK-SČL Martin Engel.

Odbory své požadavky představily již před několika týdny: chtějí vytvoření jednotné mzdové normy pro lékaře a ostatní zdravotníky, garantující hrubý příjem minimálně ve výši 1,5 – 3 násobku průměrné mzdy v ČR bez přesčasů odstupňované podle erudice lékaře.

„Požadujeme jednotnou mzdovou tabulku s upraveným tarifem, aby začínající lékař měl 215 korun na hodinu a plně erudovaný 430 korun. Teď má začátečník na hodinu 100 korun a lékař s dvacetiletou praxí něco přes 200,“ uvedl Engel.

Průměrný plat lékaře by tak z 45.000 až 50.000 měl stoupnout na 70.800 korun, zhruba na trojnásobek průměrného platu v zemi.

Požadavky jsou nereálné

Takové požadavky ale s největší pravděpodobností vyslyšeny nebudou. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně je takové navýšení mezd „zcela mimo realitu a možnosti zadluženého státu“, zvláště v době ekonomické krize. Požadavek lékařských odborů na jednotnou mzdovou tabulku ministerstvo rovněž odmítá.

„Jednotný způsob odměňování není v žádném standardním systému zdravotnictví. Ministerstvo podporuje, aby lékaři byli odměňováni podle schopností, náročnosti a kvality práce,“ uvedl pro ČTK Sršeň.

Stát by se podle Engela měl stydět, že tyto peníze ještě lékaři nemají. Uvedl, že požadavek LOK-SČL by zvýšil výdaje zdravotních pojišťoven zhruba o pět miliard. Nyní zdravotnictví spotřebuje 260 miliard ročně. Politici je podle Engela najdou, když zamezí korupci a stát zvýší platby zdravotního pojištění za státní pojištěnce.

Nechceme zasahovat do předvolebního boje

Pokud by lékaři dávali výpověď k 31. prosinci, dostaly by se nemocnice při dvouměsíční výpovědní lhůtě do problémů v březnu 2011. Většina zařízení by neměla dost lékařů na to, aby zajistila zdravotní péči.

Situace je nyní podle Engela „tragická“. Politici musejí přistoupit k zásadním řešením. LOK-SČL jim na to dává půl roku. „Nechceme zasahovat do předvolebního boje, je to námět pro politickou reprezentaci po volbách,“ zdůraznil Engel.

Nyní mají lékaři ve státních nemocnicích vyšší platy než v soukromých, protože státní nemocnice se řídí ministerskými platovými tabulkami. V akciových společnostech jsou platy smluvní a záleží jen na finančních možnostech zařízení, kolik lékařům dá.

Výzva LOK-SČL má podle Engela obrovskou podporu v menších nemocnicích, kde už nyní je lékařů nedostatek a je problém získat nové. V Praze zatím je podpora menší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?