Ambulantní specialisté varují před projektem MAX

23. 6. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Sdružení ambulantních specialistů (SAS) kritizuje Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) za finanční podporu projektu MAX, který je produktem společnosti Santé, s.r.o., jež sama provozuje zdravotnické zařízení poskytující právě ambulantní specializovanou péči. Podle lékařů se jedná o projekt, který zvýhodňuje pouze jedno zdravotnické zařízení a zbytečné plýtvá prostředky veřejného zdravotního pojištění v době krize.


Projekt MAX schválila správní rada VZP a navazuje na projekt AKORD určený pro praktické lékaře. Jedná se o medicínský automatizovaný komunikační systém, který má podle ředitele VZP Pavla Horáka podpořit objednávkový systém, zlepšit komunikaci pacienta s lékařem a zvýšit dostupnost lékařské péče.

Systém by měl lékařům umožňovat také porovnání předepisovaných léků a provedených vyšetření u daného pacienta s ostatními specialisty určité odbornosti, což by mohlo pomoci odstranit provádění duplicitních výkonů a předepisování léků.

SAS: Hrozí únik dat pacientů

Sdružení ve svém stanovisku uvádí, že jsou lékaři – ambulantní specialisté – v posledních týdnech oslovováni údajnými zaměstnanci VZP, kteří si s lékaři sjednávají schůzky a nabízejí účast v systému MAX. Podle SAS, jde však ve skutečnosti o agenty společnosti Santé Network s.r.o.

Pokud by lékaři takto nabízenou smlouvu podepisovali, měli by vědět, že ji neuzavírají s VZP ale právě se společností Santé Network s.r.o. Formulace smlouvy prý umožňuje společnosti Santé Network s.r.o. předat práva jakékoliv další složce společnosti Santé s.r.o.

Tento fakt představuje podle ambulantních specialistů riziko jak pro lékaře a zdravotnická zařízení, kdy se jeden subjekt dostává k citlivým údajům svého konkurenta, tak pro pacienta, který ztrácí přehled o tom, kdo všechno disponuje informacemi o jeho zdravotním stavu a dalšími osobními údaji.

SAS ve svém stanovisku k programu MAX uvádí, že systém je postaven na sdílení objednacích diářů a citlivých dat o pacientech prostřednictvím správce systému – Santé s.r.o. – který je současně i zřizovatelem call-centra, pomocí něhož se budou moci pacienti ke svému lékaři objednat. Nemocný se tedy nedovolá přímo, ale vytočí číslo call-centra, kde získá čtyřmístný kód, pomocí něhož teprve může být spojen se svým lékařem.

Motivací k využívání systému má být 14 korun pro objednávajícího lékaře za jednoho pacienta a dalších 14 korun pro specialistu, který realizuje vyšetření. Ze smlouvy, která je údajně v současnosti lékařům nabízena, však vyplývá, že tyto částky mohou být kdykoliv jednostranně měněny.

Nevydávejte citlivá data

„Varujeme zdravotnická zařízení před účastí v systému MAX a vyzýváme kolegyně a kolegy, aby nevydávali „prakticky zadarmo, přesněji za cenu, kterou může společnost kdykoli změnit, citlivá data o pacientech, řekl pro ČTK předseda SAS Zorjan Jojko, který o problému dopisem informoval i poslance a členy správní rady VZP.

Ve stanovisku Rady SAS se dále uvádí, že by lékaři neměli dávat konkurenci práva, aby o nich získala veškeré informace u VZP a to bez záruky jakéhokoliv prospěchu pro ně nebo pro jejich pacienty a navíc bez možnosti ovlivnit jakým způsobem se bude s daty nakládat.

Proti výkladu ambulantních specialistů se ohradil ředitel VZP Pavel Horák. „V žádném případě nejde o získávání databází jednotlivých ambulantních praxí, ani o získávání citlivých dat pro soukromé subjekty. Tyto obavy považujeme vzhledem k tomu, že celý projekt je stále v přípravné fázi, za neopodstatněné,“ uvedl Horák.

Plné znění stanoviska SAS najdete ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?