ANO viní Němečka, že nechce odkrýt toky peněz ve zdravotnictví

30. 9. 2014 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Hnutí ANO viní koaliční ČSSD a jejího ministra Svatopluka Němečka z toho, že odmítají odkrýt peněžní toky ve zdravotnictví. V tiskové zprávě poukazuje na to, že poslanci nejsilnější vládní strany hlasovali minulý pátek vesměs proti návrhu, který by zpřehlednil vztahy mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními.


Němeček s ním zásadně nesouhlasil, ministerstvo by podle něho nebylo schopno desítky tisíc dodatků prověřit. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se vůči kritice ANO ohradil.

„Ministr Němeček přebírá plnou politickou zodpovědnost za to, že i v roce 2015 budou moci být zcela nekontrolovatelně sjednávány individuální cenové dodatky, a systém financování zdravotnictví tak zůstane naprosto netransparentní,“ uvedl za ANO Rostislav Vyzula, který vede sněmovní zdravotnický výbor.

Sobotka se Němečka zastal. „Nikdo ničemu nebrání. Naopak, pod vedením ministra Němečka začaly být zveřejňovány smlouvy Všeobecné zdravotní pojišťovny a realizovaná racionalizační opatření, jako je třeba vznik přístrojové komise,“ sdělil ČTK premiér prostřednictvím sms.

Návrh, jenž neúspěšně prosazoval lidovec Ludvík Hovorka, předpokládal, že by ministerstva zdravotnictví a financí kontrolovala cenové dodatky ke smlouvám mezi pojišťovnami a poskytovateli péče, mohla by je neschválit.

„Pokud by ta kontrola byla důsledná, tak bychom nemuseli řešit takové kauzy, jako je kauza Homolka, předražená zakázka v IKEM, propadu na Bulovce, propady u Sv. Anny,“ uvedl Hovorka. Hovořil o třech stovkách poskytovatelů, u nichž by bylo nutné dodatky prověřit.

Němeček řekl, že úmysl je asi dobrý, provedení je ale špatné. Nutná kontrola by se podle něho týkala všech dodatků, včetně těch, které mají praktičtí lékaři. „Opravdu 30.000 dodatků během jednoho měsíce není schopno ministerstvo zdravotnictví zodpovědně posoudit,“ varoval ministr. Podotkl, že v připomínkovém řízení už je novela, podle níž se budou všechny dodatky povinně zveřejňovat. „Veřejná kontrola bude první a velmi efektivní způsob, jak toto ohlídat,“ dodal.

Pro Hovorkův návrh, který chtěl připojit k novele o zrušení poplatků u lékařů a v lékárnách, hlasovalo 55 poslanců hlavně z KDU-ČSL, ANO a Úsvitu ze 153 přítomných. Proti bylo 86 poslanců vesměs z ČSSD, KSČM, TOP 09 a ODS.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?