Audit: Nemocnice na Homolce nehospodárně utratila 3,4 miliardy

18. 11. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská Nemocnice na Homolce nehospodárně, neefektivně a neprůkazně utratila 3,4 miliardy korun. Kromě toho téměř 354 milionů korun vydala neoprávněné. Uvádí to zpráva ministerstva zdravotnictví určená poslancům, kterou ministerstvo vypracovalo na základě výsledků auditu v nemocnici.


ČTK má zprávu k dispozici.

Deník Mladá fronta Dnes v červnu s odvoláním na ministerský audit uvedl, že nemocnice přišla podezřelými transakcemi o 300 milionů korun. Tehdejší ředitel nemocnice Michal Šetlík ale označil zprávu auditorů za účelově zaměřenou a její výsledky za nesmyslné a neadekvátní. Ministerstvo nicméně v polovině září všechny námitky nemocnice vůči výsledkům kontroly zamítlo. Podle auditorů porušila nemocnice celkem 13 zákonů včetně trestního zákoníku.

„Se všemi nálezy kontroly se nemocnice vypořádá a přijme nápravná a systémová opatření,“ sdělila dnes ČTK mluvčí nemocnice Martina Vápeníková. „Jednotlivé námitky kontroly ministerstva zdravotnictví analyzujeme a vyvozujeme z nich další kroky, hlavním opatřením je samozřejmě postupné převzetí činností zajišťovaných dceřinými společnostmi,“ uvedla.

Nemocnice například pořídila v letech 2011 až 2013 přes dceřinou společnost Holte Medical a.s. materiál a léky za celkem 3,35 miliardy korun. Marže této dceřiné firmy přitom představovala přes 295 milionů korun. Podle auditorů vynaložila nemocnice tyto peníze nehospodárně.

Nemocnice také uzavřela s jinou dceřinou společností Holte s.r.o. smlouvy o podnájmu vozidel a zaplatila za ně v letech 2009 až 2013 celkem téměř 40 milionů. Podle auditu ale nedoložila, čím jsou tyto smlouvy výhodné, když dceřiná společnost byla jen zprostředkovatelem. Některé doklady, na které kontroloři narazili, byly účelově upraveny a pozměněny, a byly tak nevěrohodné.

Auditoři dále uvádějí, že využívání služebních aut ke služebním jízdám bylo nehospodárné. Konaly se například jednou do měsíce a náklady byly vyšší, než kdyby zaměstnanci jeli například taxíkem. V dokumentech prý také nebylo možné ověřit vykazování jízd pro služební nebo soukromé účely. Zvlášť v letních měsících se vyskytovaly jízdy do horských středisek. Objevovaly se nákupy pohonných hmot a platby za dálniční poplatky u hranic se Slovenskem, Německem a Rakouskem, uvádí zpráva.

Materiálem ministerstva se ve středu zabýval sněmovní kontrolní výbor. Poslancům ale dodaný materiál nestačil, a proto si vyžádali celou auditní zprávu i seznam nápravných opatření. Chtějí také od ministerstva údaje o nákladech pražských nemocnic zřizovaných ministerstvem na externí právní služby.

„Něco tak korupčního, co je v této zprávě, jsem ještě neviděl,“ poznamenal na adresu zjištěných nedostatků poslanec Jiří Štětina (Úsvit). Náměstek ministra David Kotris poslance zevrubně informoval o nápravných krocích, které ministerstvo podniká. Například v dubnu stanovilo představenstvo Holte Medical kroky nezbytné k likvidaci této společnosti. Její valná hromada by se měla uskutečnit ještě v listopadu. Nový ředitel nemocnice také zřídil externí komisi, která by měla zprůhlednit veřejné zakázky a zajistit, aby již realizované zakázky byly v zájmu nemocnice.

Do nemocnice zřejmě až za několik let zamíří kontroloři z Nejvyššího kontrolního úřadu. Důvodem je, že hospodaření nemocnice nyní prošetřuje policie. Bývalý ředitel Vladimír Dbalý je ve vazbě. Podle policie s dalšími komplici zmanipuloval veřejnou zakázku a přijal úplatek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?