Audit zadaný ministrem přehlédl přístroj dražší o 100 %

23. 5. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Ostravská fakultní nemocnice koupila za evropské peníze CT přístroj za 28,4 milionu korun. Přístroj Siemens Somatom AS64 se přitom běžně nakupuje pod patnácti miliony a například klatovská nemocnice ho nedávno pořídila za 12,5 milionu.


I když tento nákup prošel auditem, který zadal ministr zdravonictví Leoš Heger, auditoři jej ve své zprávě nevypíchli.

Ostravští lékaři nakupovali za evropské peníze z programu IOP, který kontroluje právě ministerstvo. V rámci programu se zatím utratily dvě miliardy na onkocentra a traumacentra z celé republiky.

Auditoři chybu nenašli

Ministr Leoš Heger chtěl vyloučit, že ministerstvo za přístroje utrácí stejně nehospodárně, jako se to prokázalo například u Ústeckého, Karlovarského nebo Středočeského kraje.

Proto zaplatil významnou auditorskou firmu KPMG, aby nákupy programu IOP zkontrolovala. Auditoři při kontrole v šestnácti nemocnicích nic podezřelého nezjistili.

„Z provedené analýzy vyplývá, že ačkoli došlo v dílčích případech k nákupu přístrojů za ceny vyšší, než bylo v dané době a čase obvyklé, nepovažuje KPMG tuto skutečnost s ohledem na tržní vlivy za zásadní pochybění,“ zní hlavní závěr auditu.

Dvě třetiny z 300 hodnocených nákupů odpovídaly podle auditu obvyklé tržní ceně, pětina tuto cenu překročila a desetina byla naopak levnější.

V případě Ostravy KPMG konstatuje, že ceny přístrojů překročily obvyklou cenu o pět procent, což je podle auditorů zanedbatelný rozdíl. Cenu za ostravské CT uvádí auditorská zpráva bez dalšího komentáře.

Nepřehánějte s černou dírou

Ministr si po dokončení auditu oddychl: „O zdravotnictví se mluví jako o černé díře na peníze. Neustále se opakuje, že nákupy zdravotnických prostředků jsou kvůli korupci o třicet procent předražené. Audit říká, že alespoň u této části programu IOP tomu tak nebylo,“ řekl na tiskové konferenci.

Aktuálně.cz proto poslalo ministerstvu zdravotnictví oficiální dotaz, jestli považuje ostravský případ za zanedbatelný. Připojilo výčet dalších čtyř velkých přístrojů, které jsou prokazatelně předraženy o třetinu. Konkrétně šlo o další dva rentgeny do Ostravy, vedle nich byly předraženy CT a magnetická rezonance pro Fakultní nemocnici v Hradci Králové, kde (před nákupem přístrojů) šéfoval ministr Heger. Povrchní pohled na seznam přístrojů přitom ukazuje, že ke stejnému předražení mohlo dojít i u dalších položek.

Hegerův mluvčí Vlastimil Sršeň si vzal na odpověď čas několik dnů.

Trh podle KPMG

Auditoři z KPMG chybu nepřipouštějí. „Odhad ceny obvyklé vypracovali a jeho správnost garantovali experti Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT,“ vysvětluje vedoucí auditu Zeno Veselík.

V samotné zprávě píše, jak byla „obvyklá cena“ stanovena. „Posouzení bylo provedeno na základě zadávacích dokumentací veřejných zakázek,“ stojí v auditu. Pokud tedy ministerstvo zdravotnictví stanovilo referenční cenu magnetické rezonance ve výši 35 milionů, pak nákup za stejnou částku odpovídal „obvyklé tržní ceně“, i když se na trhu dá rezonance pořídit o deset milionů levněji.

ČVUT mění ceny

Na manipulaci s cenovým hodnocením zřejmě přistoupili i experti ČVUT. Při dřívější analýze přístrojů pro Krajskou zdravotní v Ústeckém kraji například stanovili obvyklou cenu pro rezonanci na 25 milionů, teď jim v hradecké nemocnici nevadila cena o třetinu vyšší.

Obvyklou cenu za skiagrafický rentgen stanovili v ústeckém případě na osm milionů, v ostravském nekomentovali cenu 12 milionů.

Manipulaci s cenami vylučuje proděkan fakulty biomedicínského inženýrství Peter Kneppo. „Hodnocení se účastnilo celkem 25 lidí, někteří pracují na fakultě, někteří byli nezaměstnanci,“ popisuje pracovní postup. Každý přístroj prověřilo nezávisle na sobě několik expertů a případné rozdíly řešil sám proděkan.

Celý článek najdete na serveru Aktuálne.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?