Austrálie přispěje Srí Lance na boj s horečkou dengue

21. 7. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Austrálie přispěje částkou 475.000 australských dolarů (8,5 milionu Kč) na boj s epidemií horečky dengue na Srí Lance.


Během návštěvy této ostrovní země to oznámila australská ministryně zahraničí Julie Bishopová. Následkům onemocnění už letos na Srí Lance podlehlo asi 250 lidí, zhruba 100.000 se nakazilo. Informovala o tom agentura AP.

Srílanské nemocnice jsou přeplněné pacienty, vláda na boj s epidemií nasadila armádu, policisty i zdravotnické úřady. Mají prohledat domy a vyčistit města od tlejícího odpadu a stojatých vod, které mohou být zdrojem přenosu.

Horečka dengue, která se šíří především v tropických oblastech, je virové onemocnění známé také jako horečka lámající kosti. Nemoc se přenáší komáry a projevuje se jako chřipka. Účinná léčba ani očkování proti viru zatím neexistují.

Onemocněním se letos nakazilo o 38 procent více lidí než v loňském roce, kdy horečce dengue podlehlo 97 lidí ze zhruba 55.150 nakažených.

Bishopová nabídla i další milion australských dolarů (téměř 18 milionů Kč) pro výzkumný tým melbournské univerzity a srílanského ministerstva zdravotnictví na testování účinků bakterie Wolbachia, která by nemoc mohla vymýtit. Bakterie, která člověku neublíží, zamezí rozmnožování komárů. Používá se také na boj s virem zika.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?