Až polovina pacientů s roztroušenou sklerózou má psychické potíže

17. 5. 2017 7:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Až polovina pacientů s roztroušenou sklerózou se potýká v průběhu nemoci s psychickými problémy, především s depresí. Až 70 procent pacientů má rovněž poruchy.


Podle lékařky Evy Havrdové je mezi pacienty s roztroušenou sklerózou také sedmkrát vyšší sebevražednost než mezi běžnou populací ve stejném věku. Řekla to při včerejší prezentaci aktuálních údajů z Registru pacientů s roztroušenou sklerózou.

„Asi padesát procent pacientů prodělá v nějaké fázi choroby depresi. Je to spíš na začátku choroby, kdy jde o to, smířit se s tím onemocněním, které je chronické a nevyléčitelné,“ řekla Havrdová, která vede centrum pro nemocné s roztroušenou sklerózou při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Deprese může snížit kvalitu života, pacienti se dostávají do sociální izolace, mají narušené vztahy v rodině či špatně spolupracují při léčbě. Lékaři nemocným nabízejí mimo jiné psychoterapii, ale doporučují jim i více pohybu.

Zhruba 40 až 70 procent nemocných postihnou také kognitivní poruchy, které se podle Havrdové projevují mimo jiné problémy s pamětí, pozorností či schopností zpracovat informace. „Pacient může mít problémy učit se nové věci, koncentrovat se, zvládat v práci nové úkony,“ uvedla Havrdová. S lety trvání nemoci těchto poruch přibývá. I tyto problémy lze podle lékařky řešit.

Roztroušená skleróza je chronickým zánětem nervového systému. Příčina není známa, bez léčby končí pacienti na vozíku. Objevuje se v mladším věku, častěji postihuje ženy. Lékaři odhadují, že v České republice má roztroušenou sklerózu asi 17.000 až 20.000 lidí, jejich počet každoročně narůstá. V registru, kde se shromažďují data ze všech 15 specializovaných center v Česku, bylo ke konci loňského roku 9044 pacientů, kteří mají biologickou léčbu a zhruba dalších 2000 pacientů, kteří biologickou léčbu nemají. U pacientů v pozdní fázi totiž biologické léky nezabírají. Těchto nemocných může být kolem 40 procent z celkového počtu lidí z roztroušenou sklerózou.

Náklady zdravotních pojišťoven na léčbu nemocných s touto chorobou se mohly loni blížit dvěma miliardám korun. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která má podle svého mluvčího Oldřicha Tichého mezi svými klienty přes 15.000 pacientů s roztroušenou sklerózou, loni vydala na jejich léčbu zhruba 1,7 miliardy korun. Většinu z toho, a to přes 1,5 miliardy korun, tvořily náklady na biologickou léčbu pro asi 6000 nemocných. Výdaje VZP na tyto účely dlouhodobě stoupají, v roce 2012 činily 991 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?