Babišův muž zaútočil na šéfa vojenské pojišťovny. Zatím neúspěšně

1. 7. 2016 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéf vojenské zdravotní pojišťovny Karel Štein ustál pokus o odvolání od Babišova muže Tomáše Kuchty. „Repete“ přijde v září.


„Když to nevyjde, nevím, jak to vysvětlím Babišovi.“ Tato slova měl před několika dny pronést náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta (nominovaný ANO), když připravoval odvolání šéfa Vojenské oborové zdravotní pojišťovny (VoZP) Karla Šteina.

Pokus o Šteinovo sesazení se odehrál v tichosti na čtyřhodinovém jednání správní rady koncem minulého týdne. To, že ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš má ve zdravotnictví rozsáhlé zájmy se ví už delší čas. Vůbec poprvé se ale podle informací týdeníku Euro z jednání v pojišťovně přes prostředníky pokusil ovládnout konkrétní zdravotní pokladnu. Podle zdravotnických insiderů je vstřícnost pojišťovny důležitá například pro připravovaný projekt náhradních matek, Babiš vlastní síť reprodukčních klinik.

Proti řediteli Šteinovi vyjma náměstka ministra obrany Kuchty, který zmiňoval, že už má připraveny dva potenciální náhradníky, tvrdě vystupoval také bývalý dlouholetý ředitel a člen správní rady VoZP František Beránek. Ten má přitom sám problém s nákupem předražených budov pro pojišťovnu, který prověřuje státní zastupitelství, jak týdeník Euro před časem informoval.

Kuchta s Berázmíněno Šteinovo trestní stíhání. Karla Šteina protikorupční policie stíhá se třemi podnikateli kvůli sporným marketingovým akcím na nábor klientů a údajnému převzetí padesátitisícového úplatku. Problém ovšem spočívá v tom, že protikorupční policie nemá pro převzetí úplatku nezpochybnitelný důkaz. A také v tom, že finanční prostředky, které pojišťovna investovala do marketingu, v rámci finančního plánu projednala a schválila sama správní rada pokladny. A nabídky, které zmíněné tři firmy předložily, pak posoudila komise pojišťovny.

Druhým argumentem pro Šteinův odchod pak mělo být plýtvání penězi na pořízení pandemických vakcín. František Beránek na správní radě konstatoval, že pořízení vakcín bylo vzhledem k rozsahu pandemie prasečí chřipky v roce 2009 zbytečné. Jenže, Beránek jaksi pozapomněl, že to byl mimo jiné i on, kdo jako člen správní rady v prosinci roku 2012, nákupy vakcín schvaloval.

Třetím důvodem pro Šteinovo odvolání pak bylo zřízení účtu pojišťovny u Evropsko-Ruské banky. Banka ovšem prošla soutěží a zřízení účtu opět projednala správní rada pojišťovny a Beránek hlasoval pro.

Beránkova animozita vůči Šteinovi je logická, Štein před časem nechal prověřit historické nákupy nemovitostí pro VoZP jejím dlouholetým ředitelem Beránkem a právě na to konto se obchody začalo zabývat státní zastupitelství pro Prahu 9, kde má pojišťovna sídlo.

Stropnického náměstek Tomáš Kuchta popírá, že by jednání o odvolání Karla Šteina vzešlo z dílny předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, jak byl informován týdeník Euro: „O tom nemám žádné informace,“ sdělil Kuchta. Výrok „Když to nevyjde, nevím, jak to vysvětlím Babišovi?,“ který měl před některými účastníky jednání pronést, také popírá. „Nic takového jsem neřekl. S panem Babišem v této věci vůbec nekomunikuji,“ tvrdí.

Podle svých slov ministra obrany informoval o své nespokojenosti s vedením pojišťovny a následně i o průběhu jednání správy rady. Že by měl připravené kandidáty po Šteinovi také vyvrací. „Po případném odvolání současného generálního ředitele by správní rada vyhlásila standardní výběrové řízení,“ dodal.

Ministr obrany Martin Stropnický vůči generálnímu řediteli zdravotní pojišťovny personální pravomoci nemá. O pokusu o odvolání Šteina ho ale náměstek Kuchta informoval. „Dle výsledku hlasování správní rady nebyl generální ředitel odvolán. Je škoda, že se jednání správní rady nezúčastnil ani jeden ze tří zástupců ministerstva zdravotnictví,“ uvedl Stropnický k pokusu o sesazení Šteina. Mezi ministerstvem zdravotnictví a Andrejem Babišem se odehrává delší čas tichá zákopová válka, mimo jiné kvůli Babišovu návrhu na převedení účtů zdravotních pojišťoven od privátních subjektů do České národní banky.

Ministerstvo obrany má ve správní radě pouze jednoho zástupce, ostatní členové správní rady jsou zástupci ministerstva zdravotnictví, armády a jiných složek. „Spoléhám tak na správní radu, že učiní správná rozhodnutí pro budoucnost zdravotní pojišťovny. Nemám důvod prověřovat kroky pana náměstka, plně mu důvěřuji,“ uvedl Stropnický k pokusu o Šteinovo odvolání s tím, že nemá informace o tom, že by podnět vzešel od jeho stranického šéfa.

Karel Štein může očekávat další pokus o sesazení počátkem září. „Členové správní rady si vyměnili své názory a shodli se, že další diskuse a hlasování o setrvání generálního ředitele ve funkci proběhne 8. září poté, co bude správní rada informována dozorčí radou zdravotní pojišťovny o průběhu policejního vyšetřování generálního ředitele,“ dodal Stropnický. Z jeho vyjádření je evidentní, že neuspěly-li zmiňované argumenty pro Šteinův odchod, budou se hledat další. Až do té doby, než budou členové správní rady „umatováni“ tak, že pro odvolání generálního ředitele ruku zvednout muset budou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?