Běhounek: informace o počtu výpovědí se rozcházejí

16. 12. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Za dva týdny podalo v rámci iniciativy Děkujeme, odcházíme výpověď v kraji Vysočina 80 procent lékařů. A číslo podle odborů ještě poroste. „Dokud nebudeme mít výpovědi na stole, nemůžeme říci kolik jich skutečně je. Informace se rozcházejí,“ reagoval na dotaz Zdraví.Euro.cz hejtman kraje Jiří Běhounek.


Ve vašem kraji podepsalo výpovědi 80 procent lékařů. Jak na takové číslo reagujete? Očekával jste, že bude takto vysoké?

Dokud nebudeme mít výpovědi na stole, nemůžeme říci kolik jich skutečně je. Informace se rozcházejí. Kolegy lékaře chápu, platové ocenění jejich práce v nemocnicích neodpovídá odvedené práci , ale musíme vyčkat dalšího vývoje.

Podle odborů se bude počet ještě zvyšovat. Jak chcete reagovat?

Pokud máte návod na řešení rád jej přijmu. Musíme mít k dispozici oborové rozložení výpovědí a poté, bude- li to vůbec nějak možné, reagovat.

Podle ministra Hegera za platové podmínky v krajských nemocnicích zodpovídají samy kraje. Máte nějaké možnosti, jak mzdy ovlivnit? Pokusíte se o to?

Nemáme možnosti, jak mzdy ovlivnit a jinak bych toto tvrzení, z hlediska dosud korektního pana ministra Hegera, nazval úder pod pás. Dobře ví, že platové tabulky tvoří MPSV, úhradovou vyhlášku MZ a Zdravotně pojistný plán největší pojišťovny VZP schvaluje poslanecká sněmovna. Kraje musí zajistit podmínky pro pacienty a provoz nemocnic. Kraje nehradí zdravotní péči od toho je v České republice zdravotní pojištění a zdravotní pojišťovny a sazebníky výkonů do nichž kraje zasahovat nemohou. Navíc nebyly naše nemocnice ani jednou plně oddluženy ze státního rozpočtu, na rozdíl od opakovaného oddlužení fakultních nemocnic.

Máte připravený nějaký krizový plán?

Samozřejmě, že po zjištění skutečného stavu budou svolána jednání. Máme krizové řízení kraje a je na vývoji situace, co budeme moci činit a jak.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?