Bílovecká nemocnice stáhla žalobu na pojišťovnu

20. 5. 2010 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po několika měsících končí spor Bílovecké nemocnice s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), který vyvrcholil před soudem.


Pojišťovna totiž uplatnila ve vyúčtování zdravotní péče za rok 2008 možnost zkrátit úhrady za nemocniční péči o 4,6 milionu korun, což pro nemocnici znamená asi šestinu celoročního rozpočtu oddělení následné péče.

Toto krácení mělo odůvodnění v chybějícím počtu kvalifikovaných sester na zmíněném oddělení. Podle tabulek zde totiž chybělo 0,33 kvalifikované sestry s pomaturitním studiem.

Nemocnice se proti tomuto jednání pojišťovny ohradila a podala na VZP žalobu. „Nemocnice uvedený nedostatek nepopírala. Srážku jsme však považovali za nepřiměřenou a neoprávněnou. Dle našeho názoru za personální obsazení odpovídá registrující úřad a pojišťovna není oprávněna krátit v této souvislosti úhrady,“ přiblížil stanovisko k případu Bílovecké nemocnice její ředitel Martin Rais.

Spor skončil dohodou

Nemocnice nakonec našla v tomto případě s pojišťovnou společnou řeč. Dohoda spočívala v tom, že nemocnice doložila ex post kvalifikaci další sestry pracující na oddělení následné péče.

„Jedná se o sestru s postgraduálním specializačním studiem. Náš vstřícný krok spočíval v tom, že i když ta dotyčná sestra měla specializaci v oboru dětská sestra, přihlédla pojišťovna k tomu, že pracovnice měla už delší dobu praxi na léčebně dlouhodobě nemocných, takže tu erudici zřejmě má,“ sdělil ředitel odboru zdravotní péče VZP pro Moravskoslezský kraj Michal Vojáček a vzápětí dodal, že po tomto zohlednění a zpětném doplnění kvalifikace ze strany nemocnice byl normativ naplněn.

Nemocnice tak získala plnou úhradu léčeb bez krácení. Tuto skutečnost potvrdil i ředitel nemocnice. „Všeobecná zdravotní pojišťovna předložila nové vyúčtování, bez sporné srážky a nemocnice vzala žalobu zpět,“ doplnil Martin Rais.

Precedent to není

Pojišťovna však zároveň upozornila, že se jedná o výjimečný postup, vztahující se pouze k tomuto případu. „Spor zůstává nevyřešen z hlediska principu, jestli pojišťovna má, nebo nemá právo uplatňovat takovou kontrolu a trvat na splnění normativů. Tam jsme se s nemocnicí neshodli. Jejich výklad zůstává stejný, náš také, a v tomto směru probíhají další spory v soudních jednáních se subjekty v našem kraji i mimo něj,“ upozornil Vojáček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?