Biologická léčba rakoviny začne už od září. „Správný krok,“ řekl Němeček

6. 8. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Chomutovskou nemocnici včera navštívil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. S lékaři a zdravotnickým personálem debatovalomístních problémech,ale prohlédl si také onkologické oddělení. To díky nedávné změně vyhlášky může pacientům opět poskytovat biologickou léčbu.


První nemocní tak nebudou muset dojíždět až do Ústí nad Labem pravděpodobně už v září.

Úleva pro pacienty

„Vyslechl jsem si argumenty zástupců chomutovské nemocnice, respektive celé Krajské zdravotní, a bylo to jasné. Léčba se v drtivém případě týká pacientů, kteří už mají stanovenou diagnózu a kteří už například jsou i po nějaké operaci. Pravidelně dostávají standardizovanou biologickou léčbu, jež se opakuje,“ řekl ministr.

„Nevidím tedy žádný důvod, aby tito lidé museli kvůli stejnému opakovanému úkonu dojíždět až do Ústí nad Labem, když mohou to samé podstoupit v Chomutově, kde navíc působí stejná primářka jako v Ústí,“ dodal. Dojíždění do krajského města je podle něj zbytečné a nemocnýmse tak konečně uleví.

Peníze by se i tak hodily

Se současným stavem a vývojem chomutovské nemocnice byl Němeček spokojený, přestože by na některých místech peníze navíc uvítala.

„Jako bývalý ředitel dvou nemocnic vím, že peníze jsou potřeba pořád, takže samozřejmě i zde mě kolegové informovali, že by nějaké finance na různých místech byly potřeba, to je ale běžné. Celkově lze ale vidět, že nemocnice se posouvá dopředu, že se do některých pracovišť investovalo. Jsou tu ale i taková, která na to ještě čekají. Celkově si nicméně myslím, že chomutovská nemocnice má určitou strategii, ví, kam směřuje a budu dělat vše proto, abych kolegům pomohl,“ vysvětlil.

Už od září

Léčba začne pomáhat pacientům pravděpodobně už od září. „Jsme přesvědčeni o tom, že v průběhu září by se mohla biologická léčba v Chomutově spustit,“ uvedl místopředseda představenstva Krajské zdravotní a.s. Radek Scherfer.

Ta se v současnosti týká zhruba 70 lidí. „Transport pacientů do Ústí nad Labem a zpátky zatěžoval jak nemocné, tak i zdravotnický personál, a my jsme moc rádi, že tohle už nebude potřeba. Doufáme také, že to takto už zůstane,“ sdělil Scherfer.

Dojde i na Chomutov

Pokud půjde vše podle plánu, tak se chomutovská onkologie dočká revitalizace. „V tuto chvíli probíhá modernizace onkologie v Ústí nad Labem a byli bychom rádi, pokud se nám v blízké budoucnosti podaří něco podobného i v Chomutově,“ řekl na závěr Scherfer.

Výjimka z vyhlášky

Statut onkologického centra ministerstvo chomutovské nemocnici zrušilo už v roce 2008, další čtyři roky pak její lékaři v Chomutově aplikovali biologickou léčbu na základě výjimek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?