Biologické centrum má laboratoře s vysokou úrovní zabezpečení

29. 6. 2016 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové laboratoře s vysokou úrovní zabezpečení využívá českobudějovické biologické centrum Akademie věd ČR. Nachází se v nově otevřeném pavilonu, kde kromě toho vznikly pracovny vědců, přednáškový sál a dalších sedm laboratoří. Výstavba komplexu stála 60 milionů korun a hradila ji Akademie věd ČR.


V laboratořích s vysokou úrovní zabezpečení pracují vědci ve speciálních ochranných oblecích. Novinářům to řekli zástupci českobudějovického biologického centra.

„Předmětem našeho výzkumu jsou především viry přenášeny komáry a klíšťaty,“ řekl vedoucí laboratoře arbovirologie Daniel Růžek. Vědci se podle něj chtějí zaměřit především na klíšťovou encefalitidu a virus zika.

Nové prostory vznikly přístavbou dvou poschodí k přízemní budově. Parazitologové tak mají k dispozici dalších 1400 metrů čtverečních plochy. Speciální laboratoř s vysokou úrovní zabezpečení je hermeticky uzavřena. Rozkládá se přibližně na 20 metrech čtverečních a má hygienické zázemí pro dekontaminaci veškerého materiálu. V laboratoři pracuje pět vědců, ale budou ji moci využívat i studenti pro diplomové práce a disertační projekty.

„Tento pavilon je dalším důkazem toho, že biologické centrum rozkvétá,“ řekl dnes předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Laboratoř arbovirologie, která bude novou laboratoř s vysokým stupněm zabezpečením využívat, tvoří mladí vědečtí pracovníci do 35 let. Tento tým nedávno objevil skupinu látek s vysokým účinkem proti viru klíšťové encefalitidy a viru zika. Jde o první popsané látky, které jsou proti viru zika účinné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?