Biskupové kritizují protestující lékaře

27. 1. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští a moravští biskupové se pozastavují nad současným protestem lékařů. Je podle nich na pováženou, když mluvčí doktorů vyhrožují postihem pacientů a berou si je za rukojmí svého nátlaku.


Napsali to v prohlášení na závěr dvoudenního zasedání České biskupské konference (ČBK), které dnes novinářům představil předseda ČBK pražský arcibiskup Dominik Duka. Reformy jsou nutné, každý ale musí něco obětovat, bez vzájemného zájmu o druhé se společnost rozpadá, míní biskupové.

„Silná slova některých škodí lékařům, kteří jsou určitou morální elitou v zemi. Otázka odejdeme a starejte se dál, to není přijatelné,“ řekl Duka. „Musí být vzájemná shoda, pacient se nesmí stát obětí toho sporu,“ doplnil.

V protestní akci Děkujeme, odcházíme podalo výpověď 3800 lékařů. Žádají zvednutí příjmů na 1,5 až trojnásobek průměrného platu podle kvalifikace a praxe. Kdyby z práce odešli, nedokázaly by nemocnice podle odborů i některých šéfů zdravotnických zařízení péči jako dosud zajistit.

Biskupové vydali prohlášení spoluobčanům, v němž se vyjadřují i k dalším problémům české společnosti. Napsali, že za posledních 20 let od pádu komunismu bylo vykonáno mnoho dobrého, situace ale není zdaleka ideální. „Mnohá politická jednání byla znemožněna, protože se věcná jednání změnila v nátlakové akce místo argumentů,“ uvedli biskupové.

Nekritizují jen protestující lékaře, ale také některé soudce, kteří se bojí rozhodovat a protahují spory donekonečna, některé učitele, kterým jde víc o platy než o děti, a státníky, kteří se zabývají populistickým „sebevynášením“ a neřeší skutečné problémy země. Upozorňují také na média, která podle nich popisují události povrchně a bulvárně.

Dalším tématem, které biskupy trápí, je hazard. Boji proti němu se chtějí tento rok více věnovat. Zásadní prý je, aby měli starostové rozhodující moc nad tím, jestli v obci bude nebo nebude herna. Dnes tomu tak není. Církev je také pro výrazné zdanění výnosů hazardních her.

Dnešní praxe, kdy loterijní firmy odvádějí peníze na neidentifikovatelné dobročinné účely, není možná, řekl ČTK pražský světící biskup Václav Malý. Měla by se také zpřísnit pravidla k provozování heren, míní biskupové. O tom všem chtějí jednat s politiky a úředníky, kteří mají tuto problematiku na starosti. Chtějí apelovat i na média, aby více informovala o nebezpečí hráčství.

Příčinou všech těchto nešvarů je podle biskupů morální úpadek společnosti, jehož důsledkem je i rozpad tradiční rodiny a radikální demografický pokles.

Cesta k nápravě vede přes vzájemnou důvěru, respektování právního řádu a na opravdovém zájmu jednoho o druhého, domnívají se biskupové.

Česká biskupská konference se letmo dotkla i problému nedořešeného majetkového vyrovnání mezi státem a církvemi. Nedošla ale k ničemu konkrétnímu, protože stále čeká na kroky ze strany státu. Premiér Petr Nečas (ODS) by měl jmenovat posledního ze šesti členů vládní komise pro komunikaci s církvemi, zatím se tak prý nestalo. První jednání by měla přijít snad někdy na jaře, řekl Duka.

Biskupové se dohodli také na tom, kdo z nich pojede v květnu do Vatikánu na slavnost prohlášení za blahoslaveného papeže Jana Pavla II. Měli by tam odjet arcibiskupové Duka a Jan Graubner a biskup František Radkovský. Již dříve svou účast na slavnostním aktu oznámil i kardinál Miloslav Vlk.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?