Bitva nekončí: dohodu kritizují lékaři i někteří politici

16. 2. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Dohoda, která měla přimět lékaře ke stažení výpovědí, má velmi nejasnou budoucnost. Slibně vypadajícími výsledky posledního jednání totiž otřásají výroky mnohých lékařů, kteří chtějí v boji o vyšší platy pokračovat. Výhrady zdůraznili i někteří politici. Definitivně by se mělo rozhodnout dnes.


Osud memoranda, na kterém se v pondělí shodl minstr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s nespokojenými lékaři, je velmi nejasný. O jeho budoucnosti se sice má rozhodnout až dnes, ale podle reakcí je zřejmé, že pokud projde, bude to velmi těsně.

Velká část lékařů jej totiž podpořit nechce a nehodlá na jeho základě své výpovědi stahovat. Vadí jim zejména nedostatečné zvýšení mezd a vágní garance na přidání v dalších letech. Podle zástupce odborářů z pražské Vinohradské nemocnice Miloše Volemana je pravděpodobnost, že memorandum bude přijato ve stávající podobě, zcela minimální.

„První reakce v naší nemocnici byly odmítavé,“ uvedl pro ČTK Voleman. Žádné velké nadšení nevládne ani mezi lékaři v Moravskoslezském kraji. „Je to neskutečně kompromisní varianta, ale nedává žádné záruky, že cokoliv bude naplněno,“ dodal šéf LOK v kraji Martin Sedláček.

Odpor se ozývá z vice krajů

Mnozí lékaři čekají na dnešní výsledky jednání a dodávají, že nemají detailní informace, na základě kterých by se mohli rozhodnout. Většina předáků regionálních sdružení má ale jasno: dohodu nepodpoříme, krize nekončí.

„Určitě nesouhlasíme, naše požadavky nejsou splněny. Na dohodu to nevypadá. Mě zaráží, že už se slaví konec krize,“ uvedl pro DNES předseda lékařských odborů v karlovarské nemocnici Peter Igaz.

Podobná slova zaznívají z Kladna, Zlína, i mnohých měst Královéhradeckého kraje. Naopak prezident České lékařské komory Milan Kubek se přiklání ke kompromisu. „Lékaři by měli usilovat o dohodu, budu se snažit, aby ji přijali,“ tvrdí Kubek.

ODS má také výhrady

Kritika se tentokrát neobjevuje jen od lékařů, ministr bude muset čelit ostrým dotazům i z vlastních řad. Věci Veřejné ji sice přes mnohé výhrady podpořily, problémy s ní ale mají poslanci z ODS, mnozí tak s podporou váhají a rozhodnout se chtějí až po dnešní schůzce s ministrem.

„Nevím, zda dohodu podpořím. Některé její parametry jsou pro mě novinkou, budu mít otázky a rozhodnu se až podle diskuse na vládě,“ uvedl například ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Také ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) tvrdí, že definitivní postoj k návrhu dohody s lékaři může zaujmout až poté, co se podrobně seznámí s jejím obsahem a podmínkami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?