Bohnická psychiatrie nepochybila v péči o ženu, která po propuštění vraždila

26. 8. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Psychiatrická nemocnice Bohnice podle komise ministerstva zdravotnictví nepochybila v péči o pacientku, která v den propuštění z léčby ubodala v obchodním centru na Smíchově zákaznici. Novinářům to řekl ministr Svatopluk Němeček (ČSSD). Komise ale současně dospěla k závěru, že chyba byla v komunikaci mezi policií, záchranáři a lékaři psychiatrické nemocnice.


Policie ženu již obvinila z vraždy.

„Ze strany personálu Psychiatrické nemocnice Bohnice nedošlo k porušení zákona, vnitřních předpisů nemocnice ani doporučených postupů České psychiatrické společnosti,“ shrnul výstup člen komise ředitel Národního ústavu duševního zdraví profesor Cyril Höschl.

Komise prostudovala kopie zdravotnické dokumentace pacientky, zvukovou i mailovou komunikaci záchranářů s policisty a osobně provedla šetření v nemocnici. Komise zjistila, že chyba byla v komunikaci mezi policií, záchranáři a lékaři psychiatrické nemocnice, kterým některé zásadní okolnosti případu nebyly při přebírání pacientky sděleny.

Na doporučení komise vytvoří resorty zdravotnictví a vnitra spolu s policejním prezidiem do půlky září speciální pracovní týmy, které zpřesní pravidla komunikace policie a lékařů o psychiatrických pacientech. Do dvou měsíců by také měla začít pravidelná školení pro policisty, kteří při své práci přicházejí do kontaktu s duševně nemocnými. Zkušenosti z tohoto i dalších podobných případů zohlední Němeček při přípravě reformy psychiatrické péče i nových zákonů.

„Jsme připraveni aktivně se podílet na urychleném hledání takových pravidel komunikace, která pomohou do budoucna podobným tragédiím zabránit,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Třiatřicetiletá žena si oběť vyhlédla, zbraň si opatřila přímo v obchodě, kde se vražda stala. V Bohnicích se léčila opakovaně a měla konflikty s ostatními pacienty. Naposledy tam byla kvůli napadení, které se stalo v kavárně na pražském Újezdu na začátku července. Nemocnice ale o tomto útoku informace nedostala. Existuje přitom zápis o tom, že lékaři se aktivně o okolnosti zajímali, dozvěděli se ale jen to, že pacientka podstoupila dechovou zkoušku. O útoku v malostranské kavárně s cílem zabít informaci od policie nedostali.

Němeček už po loňském útoku bývalého pacienta psychiatrie trpícího bludy, který v Horní Bříze zabil knihovnici, ČTK řekl, že zcela vyloučit útok takového pacienta nelze. Nikdy prý není možné najisto říct, že už je vyléčen. Podle odborníků žije v ČR na 800 těžkých psychotiků, kteří představují trvalé riziko pro okolí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?