Boj za nemocnici vrcholí, lidé mohou podepisovat petici

8. 4. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Boj za zachování samostatné opavské nemocnice graduje a zasáhnout do něj mohou i ti, kterých se záležitost týká nejvíc. Obyvatelé Opavska a spádové oblasti Slezské nemocnice.


Situace kolem sloučení opavské nemocnice s dalšími šesti krajskými nemocnicemi do jednoho mamutího celku je vážná, ale nemusí být beznadějná.

Pro záchranu samostatné Slezské nemocnice vznikla v Opavě petice a petiční archy budou od pondělí 11. do soboty 23. dubna umístěny před vrátnicí Slezské nemocnice a na Horním náměstí před prodejnou Jednoty. „O podporu požádáme opavské radní i zastupitele a také starosty spádových obcí,“ říká poslanec a krajský zastupitel Zbyněk Stanjura (ODS).

Času rozhodně není nazbyt, protože o sloučení nemocnic budou krajští zastupitelé hlasovat už ve čtvrtek 28. dubna.

Váhat není nad čím, protože po rozhodnutí o sloučení opavské nemocnice s ostatními čekají pacienty z Opavska méně dostupné služby a omezené nebo uzavřené obory, které nejsou výdělečné, ale pro zdraví lidí jsou nezbytné. Už teď má opavská nemocnice v rozsahu svých činností nejméně lůžek ze všech republikových nemocnic a ještě má rušit další.

Krajští radní argumentují ztrátovostí nemocnic a jako varovný příklad uvádějí právě Slezskou nemocnici, která je prý ve ztrátě 34 milionů korun.

Všechno je ale jinak. Tato částka představuje jen účetní odpisy investic získaných od státu, kraje nebo z evropských dotací. Je to účelové řešení, protože jejich výši nemocnice pochopitelně ovlivnit nemůže. Kdyby tyto účetní odpisy nebyly brány při kontrole v potaz, vyšlo by najevo, že opavská nemocnice vykázala za loňský rok provozní zisk 6 milionů korun.

„Víme, že Slezská nemocnice je v zisku a že platí daň z příjmu. Tak se krachující zdravotnické zařízení rozhodně nechová. I z toho je zřejmé, že cílem hejtmana Palase je jen sloučení nemocnic,“ upozorňuje Stanjura.

Pokud se krajským zastupitelům podaří záměr schválit, vznikne od 1. července jedna organizace s názvem Moravskoslezská krajská nemocnice, sídlící na adrese Krajského úřadu v Ostravě. Za přejímající organizaci je navržená Nemocnice v Třinci, na kterou by měl přejít veškerý majetek, práva a závazky slučovaných nemocnic.

„O hospodárnosti v takové organizaci lze pochybovat. Například v Třinci má soukromé zdravotnické zařízení magnetickou rezonanci a kraj chce přesto zakoupit druhý přístroj ještě pro svou nemocnici. To znamená, že Třinec by měl hned dvě drahé magnetické rezonance,“ uvádí Stanjura příklad odlišný od krajem deklarovaných chystaných úspor ve zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?