Brněnská nemocnice má nový přístroj pro léčbu dětí s rakovinou

27. 11. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno má nejnovější typ laparoskopické věže za tři miliony korun, která výrazně pomáhá při léčbě dětí s rakovinou. Přístroj umožňuje odstranit nádor bez klasické operace a skalpele jen za pomoci trubiček a kamer zavedených do trupu pacienta, řekl ČTK primář kliniky dětské onkologie Peter Múdry.


Díky tomu je možné ihned na druhý den po zákroku zahájit například chemoterapii, kdežto po obvyklé operaci se musí kvůli rekonvalescenci čekat nejméně týden. Kromě toho je laparoskopie méně bolestivá a má dobrý kosmetický efekt.

Nemocnice v ČR ročně léčí zhruba 350 dětí se zhoubným nádorem. Z nich je zhruba 40 procent v Brně.

Díky laparoskopické věži nemusejí lékař použít skalpel a pacienta takzvaně otevřít, aby se dostal k nádoru. „Přístroj zavede malým vpichem do břicha trubičky a kamery, díky kterým je možné se dostat až k nádoru nebo lze díky tomu řešit další související komplikace jako plísně,“ uvedl Múdry. Laparoskopický systém umožňuje provést výkon co nejšetrněji a s velmi přesným určením hranice okrajů nádoru.

Dosud lékaři pacienty operovali buď klasicky, nebo za pomoci starších laparoskopických přístrojů. „Nová laparoskopie umožňuje širokoúhlé zobrazení s dokonalým obrazem, bezdrátové připojení na další monitor, což slouží pro lepší komunikaci s personálem a také se dají pořizovat záznamy pro výuku,“ uvedl primář kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie Jiří Tůma.

Jako prvnímu dítěti v Brně přístroj nedávno pomohl třináctiletému chlapci, který měl nádor v nadledvině. Chlapec po několika dnech nemocnici opustil. Podle Tůmy laparoskopie neslouží pouze pro onkologicky nemocné děti, ale i pro další chirurgické zákroky, jako je například slepé střevo. Díky laparoskopii jsou menší jizvy.

Nemocnice dostala přístroj darem od nadace Naše dítě, která spolu se sítí drogerií a parfumerií uspořádala charitaktivní projekt. Při něm nasbírala od zákazníků drogerií za výrobky přes pět milionů korun. Charitativní akce se konala popáté.

V celé zemi se ročně léčí na 350 dětí se zhoubným nádorem. „Asi 40 až 45 procent řešíme u nás v Brně,“ doplnil Múdry. Dodal, že zhruba 80 procent se vyléčí, zbytek se s nemocí nadále potýká a dříve či později zemře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?