Brněnské centrum tkání a buněk bude spolupracovat s Čínou

9. 7. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Národní centrum tkání a buněk v Brně vybuduje v Číně centrum pro regenerativní medicínu. Čeští specialisté v něm budou učit čínské lékaře léčbě za pomoci využití lidských buněk a tkání. ČTK to řekla mluvčí centra Andrea Gutová, podle které se Češi dohodli s Čínou na spolupráci v této oblasti jako první na světě.


Čína se díky tomu začne zabývat medicínským oborem, který dosud příliš neznala, sdělil předseda dozorčí rady Národního centra tkání a buněk Michal Zahradníček. První čeští specialisté by do Číny mohli odletět do pěti měsíců.

Obě strany podepsaly závazné Memorandum o spolupráci v oblasti regenerativní medicíny při příležitosti Česko-čínského zdravotnického summitu v Číně. „Čína dosud tento obor příliš nezná a právě české vědecké kapacity začnou čínské kolegy školit a vzdělávat. Je to nepochybně přelomový okamžik, protože doposud se žádné světové firmě nepodařilo takto konkrétní spolupráci navázat,“ řekl Zahradníček.

Čínská společnost SCL Biotechnology CO., LTD, se v memorandu zavázala, že založí pobočku v České republice, stejný krok učiní Národní centrum tkání a buněk v Číně. „V Číně vznikne časem zcela nové centrum, které bude vyvíjet a vyrábět léčivé přípravky regenerativní medicíny. Jsou to především produkty na bázi lidských buněk pro léčbu chondrálních defektů a léčbu kritické ischemie dolních končetin, vysvětlila Gutová.

Podle předsedy představenstva centra Petra Košky se spolupráce týká především společného aplikovaného a klinického výzkumu, vzdělávání, tréninku lékařů a podpory prodeje léčivých přípravků z lidských buněk a tkání v partnerské zemi. „Během příštích pěti let by tak moderní léčby mohlo v Číně využít až 40.000 lidí,“ dodal Koška.

Národní Centrum Tkání a Buněk je výrobcem léčivých přípravků. Zaměřuje se na regenerativní medicínu, v níž využívá lidských buněk a tkání při regeneraci poškozených tkání a orgánů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?