Brno začalo očkovat lidi bez domova proti žloutence

22. 8. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Brno zahájilo očkování lidí bez domova proti žloutence. Vyčlení na to 390.000 korun s cílem zajistit očkování pro 200 lidí, řekl včera mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.


Brno se rozhodlo vynaložit peníze na očkování bezdomovců loni v létě, kdy se v kraji významně rozšířila žloutenka. Za loňský rok hygienici na jižní Moravě zaznamenali 449 případů, letos od začátku roku mají 66 případů. Týdně přibývají jeden až dva nakažení. Nejvíce nemocných je v Brně a okolí. Očkovací dávka stojí kolem 1000 korun, podávají se dvě.

Město zájemce očkuje ve spolupráci s Nemocnicí Milosrdných bratří. „Cílovou skupinou jsou lidé v noclehárnách, denních centrech, klienti krizové pomoci a lidé, kteří jsou trvale nebo dlouhodobě venku,“ uvedl Poňuchálek.

Účast klientů v očkovacím programu podle něj zajišťují sociální kurátoři odboru sociální péče brněnského magistrátu. Očkování bude jednou týdně v městském středisku krizové pomoci v Masné ulici. „Maximální kapacita je 20 osob na jeden očkovací den. Očkování je dobrovolné. Z tohoto důvodu nelze říct, kolik bude preventivní akce stát. Zatím na ni město vyčlenilo 390.000 korun,“ doplnil Poňuchálek.

Nárůst počtu případů žloutenky na jižní Moravě začal loni v létě. Týdně přibývalo i 30 nově nakažených. Záchranka proto naočkovala záchranáře, magistrát strážníky, kteří přicházejí na ulici do styku s různými lidmi, ale i magistrátní úředníky ze sociálního odboru. Plánoval také očkování bezdomovců, příprava na to trvala doposud. Přestože už se letos žloutenka neprojevuje v tak velké míře jako loni, stále ještě zcela nevymizela. Týdně se objevují nové případy. Hygienici už provedli opatření u 3000 lidí, kteří byli v kontaktu s nemocnými. Tím zabránili šíření nákazy.

Virus se vylučuje stolicí. Do těla vniká ústy především v situaci, když lidé jedí potraviny neumytýma rukama. Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety. Není vhodné ani sdílet svačinu, pití, cigaretu nebo ručník. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?