Buď se vrátíme všichni, nebo nikdo, tvrdí šéf odborů

28. 1. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
O návratu lékařů do nemocnic nebude rozhodovat jen to, kolik peněz jim v těchto dnech ministr zdravotnictví po dohodě s vládou a zdravotními pojišťovnami nabídne. Odcházející lékaři budou mít ještě jednu podmínku: buď se vrátí všichni, nebo nikdo.


„To, že se budeme moci všichni vrátit, to je bez diskuse, to je naše podmínka o solidaritě,“ řekl HN předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel.

Tuto podmínku prý odcházející lékaři podepsali spolu s výpovědí a má zabránit tomu, aby si vedení nemocnic vyřizovalo účty například s těmi lékaři, kteří byli během kampaně nejaktivnější. „Je naprosto nepřijatelné, aby se účty vyřizovaly na místní úrovni. Pokud by na dohodu došlo, musí se pracovní vztahy vrátit do stavu k poslednímu prosinci,“ řekl jeden z šéfů LOK.

Někteří lékaři by se ani nedivili, kdyby se ředitelé chtěli zbavit právě těch, co akci „Děkujeme, odcházíme“ vedli. Atmosféra mezi lékaři a vedením hodně zhoustla například ve fakultních nemocnicích v Praze.

Krajům ministr nevelí Nejen proto by však návrat nemusel být automatický pro všechny. Na hromadný návrat lékařů by kromě ministra zdravotnictví, pod něhož spadá všech 11 fakultních nemocnic, museli kývnout i hejtmani krajů, které jsou zřizovateli většiny regionálních nemocnic.

Ministr může nařídit ředitelům fakultních nemocnic, aby protestující lékaře vzali zpět. „Jestli pan ředitel dostane zadání od ministra zdravotnictví, tak to bezesporu udělá. Když dostane úkol vzít všechny zpátky, tak to udělá. Pan ministr je přímý nadřízený pana ředitele,“ řekl Jaromír Morávek z tiskového oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Tam sice odchází jen 25 ze zhruba 1200 lékařů, ale ani bez nich se podle Morávka největší fakultní nemocnice v zemi úplně neobejde. Právě ředitel motolské nemocnice Miroslav Ludvík přitom svým podřízeným řekl, že kdo stáhne výpověď do 14. ledna, toho bere zpátky. S ostatními že už nemůže dál počítat.

O tom, že zpět nevezmou všechny lékaře, v lednu mluvilo také vedení fakultních nemocnic v Plzni a Brně.

Rath: Je to věc ředitelů

Krajským nemocnicím však ministr Heger nemůže nařizovat nic. Lékaři tak budou muset vyjednávat i s hejtmany.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?