Část lékařů již stáhla svoje výpovědi

8. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Krajské zdravotní (KZ), pod kterou spadají krajské nemocnice v Ústí, Děčíně, Teplicích, Mostě a Chomutově, část lékařů stáhla své výpovědi.


Původně zde v rámci akce Děkujeme, odcházíme dalo výpověď 111 z 820 lékařů, což bylo téměř 14 procent z celkového počtu. Předseda představenstva KZ Petr Benda včera řekl, že nyní počet výpovědí klesl na deset procent. Očekává, že ještě někteří výpovědi stáhnou.

Podle Bendy vedení KZ jedná s lékaři individuálně, naposledy se prý podařilo přesvědčit k návratu několik lékařů z mosteckého oddělení ARO. Na nejbližší dny jsou pak naplánována jednání s lékaři v Teplicích. Benda dodal, že pro lékaře platí nabídka, že se mohou vrátit na stejnou pozici a za stejných podmínek, protože jejich protest nebyl protestem proti KZ. Na protest podle něho mají lékaři právo.

Dodal, že vedení nemocnice ale lékařům za jejich návrat peníze nepřidá, čeká na výsledek jednání lékařů a vlády. Podle Bendy se sice na KZ jako akciovou společnost tarifní tabulky, jejichž zvýšení lékaři požadují, nevztahují, ale nemocnice se jimi většinou řídí. Dodal, že pokud vláda slíbí navýšení tarifů, KZ model navýšení platů podle nich okopíruje.

Benda uvedl, že za současné situace nelze říci, jestli bude muset být některé oddělení v nějaké nemocnici kvůli odchodům lékařů uzavřené. Připravovaný plán nemocnice prý počítá s tím, že určitě zůstane zachována na všech odděleních ambulantní péče. Pokud bude třeba někde nějaké lůžkové oddělení uzavřít, bude se prý o pacienty starat oddělení v nemocnici v jiném okrese, kde zůstane otevřené.

Benda včera odmítl komentovat informace i tom, že kvůli odchodům lékařů bude muset odejít z nemocnic až několik set sester a dalšího personálu. Podle něho bude záležet na tom, jak bude třeba po odchodu lékařů nutné omezit provoz oddělení. Dodal, že pokud se provoz omezí, bude samozřejmě třeba i méně personálu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?