Část polní nemocnice čeká v září velké cvičení v Německu

11. 5. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Část polní nemocnice čeká letos v září velké mezinárodní cvičení vojenských zdravotníků v Německu. Na přelom listopadu a prosince chystá agentura také cvičení v areálu Centra biologické ochrany v Těchoníně.


„V Německu počítáme s účastí části polní nemocnice se zhruba 80 lidmi, jak zdravotnického personálu i podpory. Očekává se účast celkem devíti stovek vojáků,“ řekl velitel Agentury vojenského zdravotnictví Zoltán Bubeník. Cvičení Vigorous Warrior se koná každé dva roky, v roce 2015 se konalo v Hradci Králové. Do města tehdy přijelo na 350 vojenských zdravotníků z 15 zemí NATO, kteří trénovali vzájemnou spolupráci.

Podle Bubeníka bude zářijová cesta do Německa jedním z největších nasazení polní nemocnice ve fázi výcviku. Polní nemocnice je tvořena stany a kontejnery s potřebným zázemím, vojáci jsou schopní nabízet péči na úrovni okresní nemocnice. Česká republika nasadila polní nemocnici naposledy v letech 2007 a 2008 v Afghánistánu.

Cvičení v Centru biologické ochrany v Těchoníně by se letos v zimě měly poprvé zúčastnit i nové jednotky aktivních záloh, které zřídila Agentura vojenského zdravotnictví. Centrum biologické ochrany Těchonín je jediné takto specializované pracoviště, které má Česká republika k dispozici. Neslouží pouze vojákům, v případě potřeby může být použité i pro civilní obyvatelstvo.

Sídlo Agentury vojenského zdravotnictví v Hradci Králové, pod kterou spadají kromě 6. a 7. polní nemocnice i další útvary, navštívil náčelník Generálního štábu Josef Bečvář, který si prohlédl příjem pacientů a práci lékařů nemocnice a ukázky činností dalších součástí agentury. „Agentura vojenského zdravotnictví patří do armády, hraje svoji roli nejenom při plnění úkolů na území ČR, ale i při zahraničních misích. Nedávno jsem měl možnost se podívat do Iráku, kde nám pracuje zdravotnickým tým, který se stará nejen o koaliční vojáky, ale i o místní obyvatelstvo,“ řekl Bečvář.

Zatímco zdravotnická zařízení v ČR bojují s nedostatkem sester a lékařů, Agentura vojenského zdravotnictví má personálu dostatek. „Naše doplňování probíhá z Fakulty vojenského zdravotnictví, kde jsou stanovená směrná čísla. Nebráníme se samozřejmě přímému náboru z civilu, vítáme hlavně lékaře, kteří mají hotové specializace. O službu je zájem, je konstantní nástup 20 až 30 lidí ročně na fakultu, jednotlivci přicházejí i z civilu,“ řekl Bubeník. Agentura vojenského zdravotnictví má přes 1300 lidí, nejen lékařů a zdravotníků, ale i řidiče, kuchaře a další profese.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?