Část senátorů nechce EET v sociálních ústavech a ambulancích

26. 9. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Elektronická evidence tržeb (EET) by podle desítky senátorů neměla být povinná pro žádné sociální ústavy, nemocnice a většinu ambulantních zdravotnických zařízení.


Senátoři v čele s Vladimírem Plačkem (ČSSD) to navrhli změnit novelou o evidenci tržeb, kterou se Senát bude zabývat v říjnu. Chtěli by, aby se novelu podařilo přijmout tak, aby platila od února příštího roku. EET by podle senátorů neměla podléhat zařízení, která jsou financována z veřejných zdrojů a působí v oblasti veřejně prospěšných činností. Proto by se podle nich neměla vztahovat ani na ústavy a spolky poskytující sociální služby a rovněž na nemocnice, které ale nejsou příspěvkovými organizacemi.

„V těchto institucích působí veřejnoprávní kontrola prostřednictvím příspěvků na činnost, veřejnoprávních smluv, poskytnutých dotací a tedy další kontrola prostřednictvím evidence tržeb se jeví jako nadbytečná a nepřiměřeně omezující,“ míní tvůrci novely.

EET by se podle nich neměla týkat ani většiny zařízení poskytující ambulantní péči. Zachována by měla být jen pro zařízení v oborech klinická stomatologie, ortodoncie, dentální hygienista a zařízení poskytující služby reprodukční medicíny, stejně jako pro lékárny.

Ambulance podle senátorů poskytují zdravotní služby v naprosté většině s tím, že platby jsou jim hrazeny ze smluv se zdravotními pojišťovnami, které také provádějí kontrolu prováděného plnění. Ambulance jsou kontrolovány rovněž prostřednictvím příslušných krajských úřadů, uvádějí tvůrci novely.

Pod předlohou jsou podepsáni kromě sociálních demokratů zástupci KDU-ČSL, ANO, KSČM a Severočechů. Pokud se s jejich předlohou ztotožní Senát, předlohu dostane na stůl Sněmovna v povolebním složení. Projednat ji bude moci nejdříve v listopadu. Proto autoři novely chtějí, aby o ní poslanci rozhodli zrychleně už v prvním čtení.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?