Centrální objekt hradišťské nemocnice by měl být hotov příští rok

18. 7. 2013 6:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Výstavba Centrálního objektu chirurgických oborů v areálu Uherskohradišťské nemocnice jde podle plánu, má dokonce měsíc předstih. Lékaři a pacienti by novou budovu, do které se přestěhuje více oddělení z již nevyhovujících prostor, měli začít využívat na konci příštího roku.


Náklady na stavbu, která začala téměř před rokem, činí asi 420 milionů korun, s vybavením budovy bude objekt stát asi půl miliardy korun.

V centrálním objektu bude fungovat chirurgie, ortopedie, traumatologie, urologie, ORL, ARO a oční oddělení. Budou ze také jednotky intenzivní péče, anesteziologicko-resuscitační lůžka, centrální operační sály s centrální sterilizací a sdružený lůžkový fond. Přibude také lékárna.

Lékařům i pacientům přinese změna větší komfort. Pokoje budou jedno a dvojlůžkové, dosud měly až pět lůžek. Vzniknou také nové přístupové komunikace, parkoviště a informační systém.

Stavbaři momentálně dokončují skelet budovy, opláštění a střechu. „Začíná se dělat fasáda a veškeré rozvody,“ uvedl ředitel. Chod nemocnice stavba nijak zásadně neovlivňuje. „Pacienti jsou docela vstřícní. Problémem jsou deště, po kterých se nedá projít kolem budovy, jsou tam velké kaluže a bláto. Firma poté ale ulice pravidelně čistí,“ poznamenal ředitel nemocnice Petr Sládek. Nový objekt také částečně ubral parkovací místa v areálu.

Stavbu samotnou hradí nemocnice, vzala si na to úvěr ve výši 590 milionů korun, který bude splácet 20 let. Asi 170 milionů korun, které by měly zbýt, chce použít na plánovanou výstavbu interního pavilonu, který ještě musí posvětit Zlínský kraj. Kraj nyní také platí výstavbu infrastruktury u centrálního pavilonu.

Stávající budovy, ve kterých jednotlivá oddělení sídlí, by měly být podle ředitele kvůli jejich špatnému stavu zřejmě zbourány.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?