Češi podporují požadavky sester

16. 9. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Povolání zdravotních sester je bezpochyby jedním z nejvíce fyzicky i psychicky náročných zaměstnání. Vykonávání tohoto povolání je navíc podmíněno vysokými požadavky na jejich odborné znalosti, schopnosti či samostatnost a zodpovědnost.


Ovšem zdravotní sestry se kromě nemalých nároků musí vyrovnat i s další překážkou, a sice velmi nízkým platovým ohodnocením, které je hlavní příčinou alarmujícího nedostatku zdravotních sester.
O tom, že výše platu není adekvátní míře náročnosti a zodpovědnosti této profese, je přesvědčena většina populace České republiky.

Internetový průzkum byl ve dnech 14. - 21. července proveden na reprezentativním vzorku 6.433 dotázaných ve věkové kategorii 18-69 let. Není proto s podivem, že zvýšení mezd zdravotních sester nachází podporu u široké veřejnosti, podle níž by se mělo taktéž stát součástí plánované reformy zdravotnictví. Nicméně vysoké důvěře se podle většiny dotázaných těší pouze tuzemské zdravotní sestry, které jsou z hlediska fungování zdravotnických zařízení považovány dokonce za nepostradatelné.

Naopak zahraniční zdravotní sestry, bez výjimky, nepovažuje většina respondentů za dostatečně kvalifikované a způsobilé.

Podle názoru nadpoloviční většiny respondentů (57,9%), kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, společenské postavení zdravotních sester neodpovídá náročnosti a zodpovědnosti této profese.

Náročná i riziková

Profese zdravotních sester je nejen nesmírně náročná, ale pojí se i s řadou rizik. Práce ve zdravotnictví bývá, hned po hornictví, považována dokonce za druhou nejrizikovější. I proto se může většina respondentů (66%) domnívat, že zdravotní sestry nejsou v České republice adekvátně finančně ohodnocené.

Drtivá většina respondentů (93,3%) sdílí názor, že zdravotní sestry, kterých v České republice chybí až několik tisícovek, vykonávají fyzicky i psychicky nesmírně náročnou práci.

Práci zdravotních sester, které disponují množstvím kompetencí, a jsou tak respektovanou součástí zdravotních týmů, 96,9% respondentů hodnotí jako nepostradatelnou. Vysoká míra odbornosti a kvalifikovanosti zdravotních sester se zakládá na jejich vzdělání, které je stanoveno zákonem. Pro 95,4% respondentů je důležité, aby zdravotní sestry byly plnohodnotně kvalifikované a adekvátně finančně ohodnocené.

Zoufalý nedostatek zdravotních sester bývá vyvažován angažováním zdravotnického personálu ze zahraničí, např. z Ukrajiny či Slovenska. Nedostatečná znalost jazyka či jiné pracovní návyky můžou u pacientů vyvolávat pochybnosti ohledně jejich odbornosti. To ostatně potvrzuje i názor většiny respondentů (47,8%), jež nedůvěřují odborné znalosti a způsobilosti zdravotních sester ze zahraničí, a to včetně Slovenské republiky.

Výrazná většina dotázaných (80,5%) se také domnívá, že v rámci připravované reformy zdravotnictví by měla být věnována zásadní pozornost finančním podmínkám a činnosti zdravotních sester. Z uvedeného průzkumu vyplývá, že si Češi uvědomují, jak náročná je profese zdravotních sester.

Tomu odpovídá i fakt, že většina respondentů je pro adekvátní zvýšení jejich mezd, jejichž financování jde ze státního rozpočtu. Češi jsou také zvyklí na vysokou míru odbornosti a kvalifikovanosti, kterou naopak nepociťují u zahraničních zdravotních sester.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?