Češi poskytují humanitární pomoc v Sýrii zasažené válkou

28. 5. 2013 5:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Během více než dvou let bojů v Sýrii poskytují lidem zasaženým válkou humanitární pomoc i Češi. Vedle Lékařů bez hranic a Člověka v tísni jsou to lékaři z organizace Helios, která se zaměřuje na pomoc raněným a nemocným dětem.


V řadách Heliosu sice momentálně nejsou čeští lékaři, ale organizace sídlí v ČR. V Sýrii ošetřila na 4000 lidí, většinou právě dětí. Týmy Lékařů bez hranic provedly do konce dubna 2095 chirurgických zákroků, 34 400 lékařských ošetření a 749 porodů. Člověk v tísni poskytl zdravotní péči více než 20.000 pacientů.

Boje mezi syrskými vládními silami a povstalci si zatím vyžádaly desítky tisíc mrtvých a statisíce raněných. Podle OSN potřebuje urgentní pomoc 6,8 milionu lidí.

Prezidentka Heliosu Taťjána Horáková ČTK řekla, že pacienty jsou často děti, které se ocitnou samy na ulici či v rozbořených domech. Rodiče jsou mrtví nebo těžce ranění. „Bohužel se i u dětí setkáváme s průstřely plic či břicha, 15 vážně zraněných dětí se podařilo vyvézt do nemocnic mimo Sýrii, kde jim byla poskytnuta především neurochirurgická péče,“ uvedla.

Po ošetření a zotavení chce Helios děti operované mimo Sýrii vrátit domů, ale ne do oblastí bojů. Děti ovšem často nechtějí říct, kde bydlí a jak se jmenují. „Jsou tak asi z domova naučené. Další zase boje tak duševně poznamenaly, že nejsou schopné mluvit,“ řekla prezidentka Heliosu.

Helios má v Sýrii vždy dva šestičlenné týmy, vystřídalo se v nich 45 lékařů. I mnozí z nich byli vážně zraněni a někdy opustili bojovou zónu dřív i kvůli velké psychické zátěži. „Ale i tak budeme v práci pokračovat, dokud vydržíme my i peníze od našich obětavých dárců,“ dodala Horáková.

Míla Janišová z Lékařů bez hranic ČTK řekla, že aktuálně provozují na severu Sýrie čtyři nemocnice a jedno zdravotní středisko, plus několik mobilních klinik. Zaměřují se na chirurgickou, porodnickou a primární péči. Mobilní týmy očkují proti spalničkám, které se ve válečných podmínkách rychle šíří. Problémem zůstává péče o pacienty s chronickým onemocněním, jako cukrovka či vysoký tlak.

Lékaři bez hranic působí také v uprchlických táborech v Jordánsku, Iráku a Libanonu, kde jsou mnohdy jedinými poskytovateli zdravotní péče. Starají se také o sanitární zařízení a distribuci pitné vody.

Člověk v tísni poskytuje peníze na vybavení a léky pro polní nemocnice a kliniky v Damašku a okolí, pomohl vybavit tři nemocnice v Latakyi, Idlíbu a Hamá. Léky zásobil kliniku v Aleppu či uprchlíky na turecko-syrské hranici. Po kolapsu systému sběru odpadu vypukla v některých částech Aleppa a částečně Idlibu epidemie leishmaniózy, salmonely a žloutenky. Úklidové čety Člověka v tísni zorganizovaly odvoz odpadu, před epidemiemi se také lépe může bránit půl milionu Syřanů.

„Celkově organizace pomohla již téměř 200.000 Syřanů. Zdravotní péči dostalo přes 20.000 z nich,“ uvádí společnost na svém webu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?