Češi spouští vlnu lékařské migrace. Z východu na západ

13. 2. 2011 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Český protest lékařů může rozhýbat trh s odborníky v bílých pláštích v celé střední a východní Evropě.


Češi už hledají lékaře na Slovensku, Slováci se mohou obrátit na Ukrajinu. Tak vidí třeba rakouští experti to, jak může dopadnou odchod necelých čtyř tisíc lékařů z českých nemocnic.

„Scénář o lékařské migraci z východu na západ je realističtější, čím dál je dohoda lékařů s ministrem zdravotnictví,“ napsal třeba rakouský vlivný deník Die Presse. Pragmatičtí šéfové nemocnic se už podle Rakušanů dívají na Slovensko. O doktory ze Slovenska totiž mají české nemocnice zájem i přesto, že čeští protestující lékaři chtějí většinou zůstat doma.

Kdo kam půjde

„A především v okolí Trenčína v regionu Zahorie vzrůstávají obavy z toho, že slovenští doktoři půjdou do Čech. To může znamenat kolaps některých slovenských nemocnic,“ uvedl deník.

Slovenské nemocnice zatím o odchodu lékařů ale příliš nemluví, chtějí tomu předejít i tak, že nabízí svoje lůžka k využití.

Pacientům ze Zlínska, kteří by v době hromadných odchodů lékařů z nemocnic potřebovali neodkladnou léčbu, pomohou i v nedaleké slovenské Skalici. Počet nemocných však musí být omezený, mnoho volných lůžek ani Slováci nemají.

Slováci mají přitom výrazně nižší platy než čeští lékaři. Průměrná mzda chirurga je 1050 eur, dětského lékaře 1010, lékaře-specialisty 1060 a zdravotní sestry 520 eur. „Nemocnice na Slovensku tak mohou s nadějí dívat na Ukrajinu a lákat lékaře z této země,“ napsal deník Die Presse.

Česko není jediná země, odkud by lékaři mohli zamířit na západ. Podle statistik maďarského Úřadu pro zdravotnickou dokumentaci požádalo už loni o potvrzení lékařského diplomu s cílem odejít do zahraničí 1111 lékařů, 202 zubařů a 48 lékárníků.

Víc než maďarských polovina doktorů zamířila do Anglie, následují Německo, Itálie, Rakousko, Irsko nebo Švédsko a další severské země.

Jeden jediný

Rakouské obavy o posun lékařů z východu na západ ale mírní skutečnost, že z českých doktorů se do Rakouska chystá jenom málokdo. Když situaci například zjišťovala rakouská televize ORF, našla pouze jediného lékaře z Břeclavi, který se chtěl ucházet o místo v rakouských nemocnicích.

„Nevím o žádné velké vlně, ani rakouské nemocnice české doktory nějak speciálně nevyhledávají a nelákají. A to ani ve chvíli, kdy nemocnice mají nedostatek specialistů, podmínky tu nejsou o nic lepší než v Česku. Tedy kromě platu,“ řekl Peter Hanák, slovenský lékař, který už několik let v Rakousku působí. „Problém je i jazykové výbavě a také v tom, že přece jenom je v Rakousku pacient víc zákazník a chování lékařů musí být jiné,“ dodal.

Šéf lékařské komory spolkové země Horní Rakousy Peter Niedermoser také pochybuje, že Češi do Rakouska skutečně přesídlí.

Ačkoli jsou platy lékařů v Rakousku vyšší, pracovní podmínky jsou podobně špatné jako v Česku. „Byrokracie a dlouhé služby zatěžují nemocniční lékaře i tady (v Rakousku),“ uvedla televize ORF. Niedermoser se proto domnívá, že Češi budou odcházet spíše do Německa.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?