Češi zanedbávají prevenci rakoviny kůže

21. 4. 2010 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Češi i přes osvětu zanedbávají podle lékařů prevenci rakoviny kůže a přicházejí s již rozvinutým nádorem. Potvrzují to data zdravotních pojišťoven - léčení je stojí stále víc, přestože prevence je hrazena ze zdravotního pojištění.


Zájem o ni je však malý. Zhoubný melanom je v ČR ročně odhalen u 1500 lidí, z nichž 300 umře. Nejvíce ohroženi jsou senioři, výrazné je riziko u dětí, mají pokožku citlivější.

„Za 30 let se zvýšil počet kožních nádorů čtyřikrát, nárůst je hlavně u lidí do 40 let. Česko je celosvětově na 9. místě ve výskytu melanomu u mužů a na 19. místě u žen,“ řekla dnes novinářům přednostka dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Jana Hercogová.

Česká akademie dermatovenerologie, jíž Hercogová předsedá, připravila k Evropskému dni melanomu 10. května preventivní kampaň. Zájemci se mohou v tento den nechat zdarma vyšetřit v ordinacích zhruba 200 kožních lékařů.

Na akci navazuje roadshow s názvem „Zachraňte si kůži!“, kožní lékaři budou vyšetřovat speciálním přístrojem mateřská znaménka a podezřelé útvary na kůži a budou radit s prevencí. Roadshow navštíví od 28. května do 4. června Prahu, Brno, Ostravu, Liberec a Plzeň.

„Během devíti předchozích ročníků bylo vyšetřeno téměř 40.000 lidí a zjištěno 117 histologicky potvrzených maligních melanomů a ostatních kožních zhoubných nádorů 3069,“ uvedla lékařka.

Zdůraznila prevenci, tedy důsledné a pravidelné samovyšetřování a sledování změn na kůži. „Při každé prohlídce je třeba sledovat nové nebo změněné útvary jako růžové skvrnky, vyvýšené plošky a bouličky, hrubnutá šupinatá ložiska, krvácející útvary a měnící se mateřská znaménka. Pokud člověk něco takového na kůži odhalí, měl by nejdéle do měsíce až dvou určitě navštívit lékaře,“ uvedla.

Preventivní prohlídku u praktického lékaře, která odhalí i zhoubné změny na kůži, hradí pojišťovny jednou za dva roky, připomněl Ladislav Havlíček, revizní lékař České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která je partnerem letošní kampaně. Samovyšetření by si podle něj měl každý provádět dvakrát do roka. ČPZP přispívá na nadstandardní preventivní vyšetření nehrazené z pojištění dospělým částkou 500 korun ročně.

„Pojišťovny spojené loni do ČPZP evidovaly za rok 2008 celkem 935 pojištěnců se zhoubným melanomem, jejich léčba stála 9,8 milionu. Loni bylo se stejnou diagnózou 997 lidí, náklady na diagnostiku a léčbu dosáhly 12,6 milionu. Počet těchto pojištěnců stoupl o 6,5 procenta, náklady na jejich léčení o 27 procent,“ uvedl Havlíček.

Rakovina kůže se vyvíjí roky, vyléčit jde jen v samém počátku. Když se nádor rozšíří do celého těla, lze život už jen o pár měsíců prodloužit. Hercogová doporučila lidem, kteří najdou něco podezřelého na kůži, aby nejdéle do dvou měsíců šli k lékaři.

Větší riziko je u lidí, kteří se opakovaně a často spálili, mají rakovinu v rodině, světlou kůži, chodí opakovaně do solária a nadměrně se sluní. Riziko zvyšuje opakované spálení v dětství, proto součástí letošní kampaně je i program pro mateřské školy „Bezpečné sluníčko“. Koná se od května do června ve 30 předškolních zařízeních v Praze a na Vysočině.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?