České Velenice by mohly mít nemocnici

25. 3. 2010 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
V Českých Velenicích by mohlo vzniknout zcela nové unikátní zařízení nemocničního či poliklinikového typu, kde by společně pracovali čeští a rakouští lékaři a ošetřovali české i rakouské pacienty.


To je jedna ze dvou možností, která vyplývá z jihočeského a dolnorakouského projektu nazvaného Healthcross. Ten se snaží sblížit akutní zdravotnickou péči na obou stranách hranice.

Druhou variantou je využívat síť nemocnic v Jihočeském kraji i v Dolních Rakousích, a to včetně zdravotnického zařízení v Gmündu, který odděluje od Českých Velenic jenom státní hranice a řeka Lužnice. Čeští pacienti však sem kvůli bariérám nemohou. Novinářům to ve středu řekli zástupci jihočeských a dolnorakouských nemocnic.

„Připadá mi nelogické, aby lidé ve Velenicích, kteří to mají dva kilometry do nemocnice za hranicemi, jezdili 50 kilometrů do Jindřichova Hradce nebo ještě dále do Českých Budějovic. Ukázalo se, že i rakouská strana má v tomto smyslu zájem spolupracovat,“ řekla Právu náměstkyně jihočeského hejtmana pro zdravotnictví Ivana Stráská (ČSSD).

Zdůraznila ale, že plány na společné poskytování zdravotnické péče jsou teprve na začátku. Dokud nebudou mít politici na stole studii proveditelnosti, která ukáže, zda je vůbec v silách takové nemocniční zařízení provozovat, nemůže padnout ani definitivní rozhodnutí. Tento klíčový dokument by měl být hotov do podzimu letošního roku.

„Je tu spousta nezodpovězených otázek a spousta problémů, jako například zajištění rentability provozu. Velmi podstatné jsou rozdíly v systému úhrad od zdravotních pojišťoven a jedna ze složitějších věcí je také například informační systém, které nemocnice na obou stranách používají,“ uvedl k nové nemocnici na české straně manažer mezinárodního projektu Jaroslav Šíma.

Zdůraznil ale, že pokud by došlo k stavbě zdravotnického zařízení, jednalo by se pravděpodobně o menší nemocnici okresního typu se základní péči a také lůžky. To ovšem splňuje už nyní i gmündská nemocnice. Rakušané by naopak měli zájem o službu hemodialýzy v jindřichohradecké nemocnici. Ta nejbližší na rakouské straně je až v Hornu, což je z Gmündu při běžném provozu asi 50 minut jízdy autem.

Mnohem dále než nemocnice jsou ve společném projektu zdravotničtí záchranáři. Už na podzim dojde na obou stranách hranice k výměnným stážím. Vznikl také česko-německý slovníček pojmů a otázek, který mohou lékaři využívat, pokud budou ošetřovat cizince.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?