České zdravotnictví se velmi zpolitizovalo

18. 12. 2008 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
"Zdravotnictví v tuzemsku se, bohužel, velmi zpolitizovalo. Nepochybně bude předmětem politických dohod. V každém případě ubíhá čas. Tři zákony, které už byly jednou vládou schváleny, stále ještě nejsou v parlamentu," říká v rozhovoru generální ředitel OZP zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví Ladislav Friedrich...


GENERÁLNÍ ŘEDITEL OZP ZAMĚSTNANCŮ BANK, POJIŠŤOVEN A STAVEBNICTVÍ LADISLAV FRIEDRICH:

O zdravotní pojištění přestávají mít finanční skupiny zájem, stahují žádosti o udělení licencí. Proč?

Tyto finanční skupiny pečlivě analyzují celý ekonomický vývoj a prognózy do budoucnosti nejsou optimální. Tedy jde o opatrnost s jejich investicemi. Začíná se projevovat i nedostatek hotového kapitálu. To je pro investování obecně nepříznivé klima. Dále se velmi výrazným způsobem redukuje připravovaná reforma zdravotnictví. Zbudou z ní jen nějaké kroky a předpokládaný převod zdravotních pojišťoven na akciové společnosti je pro nejbližší období velmi nepravděpodobný.

Nedávno se konal kongres ODS. Do jaké míry podle vás, který jste také prezidentem Svazu zdravotních pojišťoven ČR, ovlivnil naše zdravotnictví?

Problém je v tom, že jsme nejdříve čekali na volby, potom na kongres a nyní čekáme na půdorys nějaké dohody o fungování vlády na příští rok. Tedy nevíme toho o mnoho více po kongresu než před kongresem. Zdravotnictví v tuzemsku se, bohužel, velmi zpolitizovalo. Nepochybně bude předmětem politických dohod. V každém případě ubíhá čas. Tři zákony, které už byly jednou vládou schváleny, stále ještě nejsou v parlamentu. A ten čtvrtý, tedy novela zákona o pojišťovnictví, se precizuje. Ale na těchto zákonech stále ještě nepanuje úplná shoda, aby byla jistota, že v této podobě projdou parlamentem. To vnáší do systému značnou míru nejistoty.

Jisté však je, že se něco stane s regulačními poplatky. Jak asi mohou vypadat?

Poplatky se jeví jak záležitost politická, ale ona to je také věc technická a organizační, má rovněž svoje režijní náklady. A to už nehovořím o tom, že většina občanů nejsou odborníci na zdravotnictví a časem už nebudou vědět, proč se platí, kde se platí a co se platí. Potřebujeme stabilizovanou legislativu, abychom věděli, co bude za měsíc, za rok.

To však ví v současné finanční turbulenci málokdo…

Druhou věcí, která trápí pojišťovny, je, že diskuse se vede většinou nad starými daty. Takže nyní vášnivě diskutuje o tom, jaké bylo zdravotnictví v polovině letošního roku. Ale my bychom potřebovali hovořit o tom, jak bude zdravotnictví vypadat na počátku roku 2010. Protože všechny procesy běží. I když se nestane nic, pacient i za rok přijde ke svému lékaři a očekává, že mu pojišťovna ošetření zaplatí. Přitom u nás už probíhá velká recese. A zatím se hovoří většinou o tom, jestli se má platit poplatek a jaké měly pojišťovny rezervy v polovině letošního roku. Zdravotnictví s ročním rozměrem 250 miliard korun je obrovský systém, lidé očekávají potřebnou péči. Lékaři vlastně nemají jinou možnost než tuto péči vyúčtovávat zdravotním pojišťovnám, protože ostatní finanční zdroje jsou relativně velmi malé.

Přesto, co se asi může podle vás v oblasti zdravotního pojištění nadcházející rok přihodit?

V příštím roce jsou zdravotní pojišťovny schopny z vytvořených rezerv profinancovat zdravotní péči, která bude potřebná. Dokonce i kdyby byly upraveny regulační poplatky, tak to sice zvýší náklady, ale ani v takovém případě systém příští rok nezkolabuje.

V nadcházejícím roce se budou blížit volby. Souhlasíte, že to může ledacos ovlivnit?

Očekáváme spíše snahu rozšiřovat nároky na zdravotní péči. A přitom už budeme v době, kdy příjmy budou podstatně horší. Problém pro zdravotní pojišťovny není v příštím roce zajistit a nakoupit zdravotní péči, ale přesvědčit politiky, že nejpozději po volbách v roce 2010 s tímto systémem budeme muset něco dělat.

Jak jste na tom aktuálně s výběrem pojistného?

Už v posledních třech měsících neroste pojistné tak, jak bychom očekávali. Projevuje se opatrnost zaměstnavatelů s vyplácením bonusů, třináctých platů a odměn, a také nárůst nezaměstnanosti, který se však naplno projeví až později. A také je patrný růst neplatičů, protože pokud se podniky dostanou do platební neschopnosti, tak se to projeví na odvodech. Pojistné plány na rok 2009 jsme připravovali v době, kdy ministerstvo financí předpokládalo průměrný nárůst mezd o 8,2 procenta. Požadovat takové navýšení dnes už nemají odvahu ani odbory. Rozpor mezi představami letošního srpna a realitou prosince je zřejmý.

Václav Tuček, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?