Česko má stále přes půl miliónu vakcín proti prasečí chřipce

28. 12. 2010 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Těsně před koncem roku má ministerstvo zdravotnictví (MZ) uskladněno u distributora přes 523 tisíc dávek Pandemrixu, vakcíny proti tzv. prasečí chřipce, z původního počtu 700 tisíc dávek. Novinkám to v pondělí sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Sršeň.


„Doba použitelnosti vakcíny Pandemrix je do 1. října 2011,“ sdělil Sršeň s tím, že po ukončení doby použitelnosti budou vakcíny, které nebudou využity, zlikvidovány. To vyjde na další statisíce korun.

Vyhlášení předčasné

Česko vakcíny nakoupilo za 150 miliónů korun v domnění, že prasečí chřipka bude nebezpečnou epidemií. Zemřeli na ni 102 lidé. Číslo se nijak zvlášť neliší od statistik obětí běžné chřipky.
Virus pandemické chřipky A (H1N1) se však stále vyskytuje a k 15. prosinci letošního roku je podle Sršně hlášeno v České republice devět laboratorně potvrzených případů chřipky A (H1N1). Již v srpnu letošního roku oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO), že pandemie prasečí chřipky skončila a nastává „postpandemická“ fáze.

WHO potvrdila 18 449 smrtelných případů nakažení virem A (H1N1) v 214 zemích světa.

Celosvětovou pandemii WHO vyhlásila 11. června 2009, obavy z masového rozšíření nemoci se ale nenaplnily. WHO byla opakovaně kritizovaná, že pandemii vyhlásila předčasně, protože virus A (H1N1) nebyl zdaleka tak nebezpečný. Podle některých kritiků vyhlášení pandemie pomohlo výrobcům vakcín k ohromným ziskům. ¨

Obdobná situace je i u našich východních sousedů. Mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Katarína Zollerová Novinkám potvrdila, že nepoužité vakcíny už byly po expirační době zlikvidovány.
Přesné množství neupřesnila, ale podle slovenských médií v zemi zůstalo nevyužitých přes 900 tisíc vakcín.
Slovensko nakoupilo před rokem milión vakcín, za které zaplatilo 7,6 miliónu eur (asi 192,4 miliónu korun). Očkovat se dalo pouze 1,4 procenta obyvatel, tedy 75 tisíc lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?