Českolipská nemocnice zlepší péči o nezralé novorozence

11. 3. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice s poliklinikou v České Lípě získala dva nové inkubátory, které pomohou výrazně zlepšit péči o nejmenší pacienty. Nahradily vybavení, které nemocnici sloužilo 18 let. Nové přístroje pomohou zkvalitnit péči hlavně o nezralé novorozence před převozem do perinatologického centra.


ČTK o tom informoval lékařský ředitel nemocnice Radek Havlas. Inkubátory stály přes 400.000 korun.

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic v Libereckém kraji. Slouží pro oblast se 110.000 obyvateli. Loni se v ní narodilo 896 dětí, zhruba každé desáté bylo nedonošené. „Rodí se u nás i děti okolo 500 gramů, ty pak po stabilizaci stavu překládáme do perinatologického centra. Běžně ale pečujeme o děti s váhou pod 1500 gramů,“ uvedla staniční sestra novorozeneckého oddělení Monika Svobodová. Novorozenec v inkubátoru zůstává několik dnů až tři týdny, výjimečně i déle.

„Nová zařízení spolu s výborným týmem profesionálů, které máme, nám pomohou i nadále zajišťovat vysokou kvalitu péče a lepší podmínky pro nejmenší pacienty,“ poznamenal Havlas. Inkubátory jsou podle něj určené pro standardní péči o předčasně narozené děti i běžné novorozence do hmotnosti šesti kilogramů. Vedle nedonošených dětí totiž umístění v inkubátoru potřebuje i zhruba 15 procent dětí donošených.

Inkubátor dítěti zajistí vhodné klimatické podmínky, jako je zejména teplo, vlhkost a kyslík. Moderní přístroje jsou vybavené elektronickým regulátorem teploty, který reguluje vytápění buď podle teploty vzduchu nebo teploty těla. Při aplikaci kyslíku je koncentrace automaticky regulována podle požadavku obsluhy a zobrazuje se na displeji inkubátoru. Vestavěný modul zvlhčovadla umožňuje automatickou regulaci relativní vlhkosti. Z vnějšího prostředí, je do inkubátoru přisáván vzduch, jehož čistotu zajišťuje bakteriologický filtr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?