Chceme přidat, krize nekrize, žádají lékaři

16. 11. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Průměrně nemocniční lékaři v Moravskoslezském kraji měsíčně berou přes čtyřiašedesát tisíc korun. Je to moc, nebo málo? Doktoři chtějí přidat. Zaměstnavatelé a ministerstvo zdravotnictví je stejně jako všechny jejich kolegy v Česku vybízejí, aby nenatahovali ruku.


Na začátku akce Děkujeme, odcházíme podalo v osmi krajských nemocnicích a Městské nemocnici Ostrava výpovědi 580 lékařů. Skoro všichni je pak po podepsání memoranda a dosažení dohody s vyhlídkou na lepší zítřky stáhli.

Nyní chtějí, aby ministerstvo zdravotnictví dostálo svému slibu a zařídilo, aby na účtu měli příští rok měsíčně o deset procent více než dosud. K akci se na jaře nepřidali lékaři ostravské fakultní nemocnice a zdravotnického holdingu Agel.

Městská nemocnice Ostrava nemá podle svého mluvčího Jiřího Maléře vlastní prostředky k tomu, aby navýšila mzdy o deset procent. „Jsme závislí na zdrojích, které obdržíme od jednotlivých pojišťoven. V případě, že od pojišťoven prostředky na navýšení mezd přijdou, projeví se to na platech, v opačném případě nikoliv,“ řekl Maléř.

Upřesnil, že ke konci září činil průměrný plat lékaře v této nemocnici 61 589 korun, u všeobecných zdravotních sester pak 26 796 korun. Moravskoslezský kraj letos dal na navýšení provozních výdajů svých osmi nemocnic dvacet milionů korun.

„Velká část z těchto peněz šla na zvýšení platu lékařů,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková s tím, že průměrný plat lékařů zaměstnaných v krajských nemocnicích je 63 800 korun. Dodala, že příští rok kraj na stejné účely uvolní čtyřiadvacet milionů korun. „Není v silách kraje dát více. Objem finančních prostředků na mzdy už nemůže být navýšen,“ tvrdí Vlčková.

Podle mluvčí zdravotnického holdingu Agel Hany Szotkowské je průměrný plat lékařů skupiny v Česku 60 411 korun. „Záleží však samozřejmě na specializaci a délce praxe, zda se jedná například o čerstvého absolventa lékařské fakulty nebo zkušeného lékaře s mnohaletou praxí,“ podotkla Szotkowská s tím, že mzdy se řeší celoholdingově v rámci kolektivní smlouvy, která garantuje zaměstnancům Agelu dvouprocentní růst mezd i v příštím roce.

„Dokud nebudeme vědět, zda nám v příštím roce vzrostou příjmy od zdravotních pojišťoven, nemůžeme se k dalšímu potencionálnímu růstu mezd nad rámec kolektivní smlouvy vyjádřit,“ konstatovala Szotkowská.

V ostravské fakultní nemocnici, která se k jarní akci lékařů za vyšší mzdy Děkujeme odcházíme nepřidala, si doktoři průměrně měsíčně vydělají 72 534 korun. „Domníváme se, že ohodnocení našich lékařů je dobré,“ prohlásil mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?