Cholera v Somálsku prý letos zabila už 200 lidí

13. 3. 2017 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Na 8400 osob je již nakaženo cholerou v Somálsku, upozornila organizace na ochranu dětí Save the Children. Nejméně 200 z nich nemoc zabila.

Extrémní sucha, která v zemi panují, situaci zhoršují. Současná epidemie je z pohledu organizace krizová a žádá si proto pomoc mezinárodních dárců. Informoval o tom zpravodajský web BBC. Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu. Cholera je léčitelná, pokud se nemocnému včas dostane zdravotní péče. Účinnou prevencí je mytí rukou, převařování či dezinfekce vody a dodržování základních hygienických pravidel při zacházení s potravinami.

V částečně autonomním regionu Puntland byly také v 72 nemocnicích u dětí a dospělých zaznamenány případy zápalu plic. Současná situace je podle humanitárních pracovníků horší než během hladomoru, který byl vyhlášen v roce 2011. Nejméně 6,2 milionů lidí, což je asi polovina obyvatel země, prý akutně potřebuje humanitární pomoc. Organizace proto požádala mezinárodní dárce o finanční pomoc Somálsku ve výši 824 milionů dolarů (téměř 21 miliard korun). „V případě, že se zemi nedostane okamžité pomoci, sucha vyústí v katastrofu,“ uzavřela organizace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?