Chomutovské nemocnici chybí 20 lékařů. Hlavně na ARO a JIPu

17. 9. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Chomutovské nemocnici chybí dvacet lékařů na třinácti odděleních. A to především na těch, která se týkají intenzivní medicíny, tedy na ARO a JIPu. Podle Krajské zdravotní, která nemocnici spravuje, se ani při těchto číslech nejedná o fatální stav, který by zastavil život na odděleních.


„Dvacet lékařů nám v Chomutově chybí do ideálního stavu tak, aby byli bezvadně zastupitelní při absencích, jako jsou dovolené, nemoci a odchody na mateřskou nebo prací jinam. Například do Saska,“ nastínil mluvčí společnosti Jiří Vondra.

„Na ARO a JIPu chybí přibližně po třech lékařích. Pro běžného člověka to ale neznamená, že pokud se zraní při autonehodě, následně se nedostane na plně funkční oddělení. Dostane!“ utvrzuje mluvčí. Podle jeho slov jsou lékaři vzájemně zastupitelní.

Podstav se nakonec údajně nedotýká péče o pacienty, ale především právě lékařů, kteří mají řadu přesčasů.

Jak Jiří Vondra ujistil, nehrozí, že by se stalo to, co v Žatci, kde kvůli nedostatku lékařů museli zavřít některá oddělení.

„Naopak bych rád řekl, že se stav postupně mírně lepší. Od začátku roku bylo do chomutovské nemocnice přijato deset lékařů,“ doplnil. Chválí si také stipendijní program, díky kterému se nemocnici podařilo si do budoucna zavázat šest absolventů lékařských fakult.

Jinými slovy, jedná se o mediky, kteří se zavázali, že si po skončení studia ve zdejší nemocnici odslouží tři roky. „Víme, že hned nenahradí kvalitní a plně atestované lékaře, protože budou potřebovat praxi,“ podotkl tiskový mluvčí.

Nicméně by se dalo mluvit o jakési investici do budoucna. Nově nastupující lékaři jsou motivovaní sto padesáti tisícovým náborovým příspěvkem. Díky tomu byli přijati čtyři lékaři. Co se týče středního zdravotnického personálu, jako jsou sestry a pomocný zdravotnický personál, jejich stav je dostačující.

Krajská zdravotní zaměstnává na 820 lékařů v pěti nemocnicích. Přibližně sto jich ročně odchází ze svých pracovních pozic. Průběžně jsou nahrazováni.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?