Chřipková epidemie se zmírňuje, minulý týden bylo zaznamenáno devět úmrtí

16. 2. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Chřipková epidemie se v Česku zmírňuje, ve většině krajů počty případů tento týden klesly, dál ale s výjimkou Karlovarského, Libereckého a Ústeckého zůstávají nad epidemickým prahem. Na jižní Moravě trvá nejhorší epidemie za posledních pět let a podle tamních hygieniků zatím není náznak zlepšení.


V ČR přibývá také pacientů s vážným průběhem chřipky, devět jich minulý týden zemřelo.

Z devíti úmrtí byla čtyři u starších žen v Jihočeském kraji, po jednom pak v Praze, na Vysočině a v krajích Libereckém a Ústeckém. Žádný ze zemřelých nebyl proti chřipce očkován a primárně trpěli onemocněním srdce, plic, rakovinou či jinou chronickou chorobou.

V Česku v průměru na 100.000 obyvatel bylo tento týden 1861 nemocných, to je o 7,9 procenta méně než před týdnem, řekl ČTK vedoucí protiepidemického oddělení Hygienické stanice v Semilech na Liberecku Jaroslav Harman.

Nejvíc nemocných na 100.000 obyvatel evidují kraje Jihomoravský (2400) Zlínský (2250) a Jihočeský (2200). Nejvíc klesla nemocnost na chřipková onemocnění v kraji Karlovarském, o 13,5 procenta, po deseti procentech pak v krajích Středočeském a Pardubickém. Ve Zlínském kraji nemocnost na akutní respirační onemocnění klesla o dvě procenta, přímo na chřipku ale stoupla o 18 procent.

„V Jihomoravském kraji trvá největší chřipková epidemie za pět let. Počet nemocných se však dál nezvyšuje,“ řekla ČTK Renata Ciupek z krajské hygienické stanice. Z 1,2 milionu obyvatel kraje marodí téměř 30.000, nemocnice zakázaly návštěvy. „Nadále máme nevyšší nemocnost v ČR. Zatím nemáme žádný náznak, že by se to v několika blízkých dnech mělo výrazně zlepšit,“ dodala.

Ve Zlínském kraji je epidemie chřipky podle Hany Tkadlecové z krajské hygienické stanice na vrcholu. Nejvíc nemocných je na Uherskohradišťsku, kde stoná 2975 ze 100.000 lidí. Nejvyšší nemocnost je mezi dětmi do pěti let, v této kategorii je nemocných 4318 dětí ze 100.000.

V Praze podle Zdeňky Jágrové z Hygienické stanice hl.m.Prahy epidemie zvolna ustupuje. „Situace je krásně vidět na grafickém zobrazení, křivka, která v předchozích týdnech strmě stoupala nahoru, se už zalomila a postupně začíná klesat,“ řekla ČTK.

V Moravskoslezském kraji klesla nemocnost tento týden poprvé od začátku roku. Hygienici zaznamenali pět vážných případů chřipky. Ordinace plní hlavně předškolní a školní děti, nemocnost u nich stoupla o 13,5 procenta. Naproti tomu v kraji Plzeňském přibylo nejvíc nemocných ve věkové skupině od 25 do 59 let, a to o 11 procent, a u dětí nemocnost klesla.

Většinu onemocnění chřipkou vyvolává nyní virus A/H3N2, objevují se ale i nákazy typem B a A/H1N1, tzv. prasečí chřipky. Epidemiologové očekávají, že pokud do Česka dorazí druhá chřipková vlna, vyvolá ji na rozdíl od první vlny právě virus tzv. prasečí chřipky. Doporučují neočkovaným lidem, aby se pro druhou vlnu dali očkovat. V ČR se očkuje pět až sedm procent lidí, Světová zdravotnická organizace doporučuje 30 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?