ČLK se chce obrátit kvůli pokutám pro lékaře na Ústavní soud

22. 11. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora se chce obrátit na Ústavní soud, pokud nebude v úhradové vyhlášce ministerstva na příští rok výjimka z pokut za překročení finančního limitu pro péči. Nechce, aby zdravotní pojišťovny pokutovaly lékaře, kteří při léčbě podle zásad medicínské vědy spotřebují více peněz.


Sjezd ČLK uložil představenstvu, aby v případě, že úhradová vyhláška vyjde bez tohoto ochranného ustanovení, požádalo prostřednictvím krajů, poslanců či senátorů Ústavní soud o posouzení ústavnosti vyhlášky.

„Regulace ve vyhlášce určitě zůstanou, ale je snaha je udělat rozumnější, i s nějakými zábranami, aby nebyly katastrofické pro lékaře, kteří nemohou z nějakých důvodů mít výdaje pod kontrolou,“ řekl novinářům ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Vyhláška podle něho dává lékaři prostor, aby pojišťovně vysvětlil zvýšené náklady.

Podle ministra je většina lékařů schopna mít výdaje pod kontrolou. Je to jenom otázka jejich vůle, aby se k výdajům chovali lékaři zodpovědně a snažili se pacientům dávat opravdu to, co je pro ně nezbytné, řekl.

„Já musím říct, že právníci, kteří jsou velmi přísní a vyznají se v tom, co říká přesně ústava, už léta tvrdí, že náš systém není úplně přesně naladěn, že řada regulací není v zákoně, kde by měly být. Snahou ministerstva je legislativní systém upravovat tak, aby to v souladu s ústavou bylo,“ podotkl Heger.

Z tohoto pohledu považuje požadavek ČLK za „celkem oprávněný“, lékaři potřebují pracovat v jistotě, že postupují v souladu se zákonem. „A jestliže některé regulační mechanismy by tam nebyly, tak je postupně budeme odstraňovat, nebo dávat přímo do zákona,“ uvedl.

Podle šéfa Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha regulační srážky v cenových vyhláškách vždy byly a budou. „Pokud vím, pojišťovny regulační srážky nikdy neuplatňují v plném rozsahu, vždy se snažíme maximálně zohlednit všechny důležité důvody,“ řekl. Pojišťovny se bez regulací neobejdou, především jako preventivní opatření by měly zůstat zachovány, řekl novinářům Friedrich.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek vysvětlil, že ve stávající úhradové vyhlášce požadované ustanovení na ochranu lékařů je. „Vzhledem k tomu, že nemáme úplně aktuální text vyhlášky, a objevily se poměrně relevantní informace, že by to v ní být nemělo, nemůžeme svolávat sjezd každý týden. Předjímali jsme proto v usnesení postup, pokud v nové úhradové vyhlášce tato ochrana nebude,“ řekl.

Podle Kubka není možné, aby lékaři o své vlastní vůli a bez jakéhokoli zákonného zmocnění a podkladu omezovali nároky pacientů. Nemohou být trestáni za to, že poskytují pacientům řádnou péči, na jakou mají ze zákona nárok. „Politici nemohou donekonečna postupovat tak zbaběle, že omezují nároky pacientů prostřednictvím lékařů,“ zdůraznil Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?